Děti musím bavit, ví lektorka z Kalifornie

Učí karlovarské děti. Nejoblíbenější rodilá mluvčí společnosti Wattsenglish v České republice.

Barvy, hračky, rodina nebo charaktery. Sedmadvacetiletá Jessica Gibbs z jižní Kalifornie učí v Ondříčkově ulici v dolních Drahovicích angličtinu. A svou práci dělá dobře. Rodiče a žáci ji doslova před pár dny zvolili nejoblíbenější rodilou mluvčí společnosti Wattsenglish. „Velmi mě překvapilo, že si mé práce někdo všiml. Ráda si ocenění zařadím do svého životopisu. Udělala jsem tím velkou radost svým rodičům,“ říká sympatická učitelka. V nové kategorii celostátní soutěže The Best Teacher of English, kterou pořádá Nadační fond Prague Post, uspěla v konkurenci několika desítek lektorů. Za sebou nechala i rodilé mluvčí z velkých měst jako Praha či Hradec Králové.
„Základem je dostat se na úroveň dětí. Pro malé děti musí být výuka zábavou, jinak se nic nenaučí,“ prozrazuje lektorka přístup k žákům od dvou do devíti let.
Podle ní má karlovarská drobotina talent pro angličtinu. „Je hezké sledovat od začátku školního roku, jaký pokrok dělají. Vždycky mě potěší, když na nějakou otázku zareagují bez čekání, okamžitě,“ těší ji.
Jessica pochází z Pasadeny, okrajové části Los Angeles. Jako lektorka v karlovarském výukovém centru Wattsenglish nastoupila vloni v září. A s životem ve „sleeping village“ (spící vesnice), k níž Karlovy Vary s nadsázkou připodobnila, se rychle srovnala. „Češi jsou hodně přátelští,“ poznala ve Varech. „Zásadní rozdíl mezi nimi a Kaliforňany není.“ Na dva rozdíly oproti L. A. si tady přesto musela zvyknout. Prvním byla sušička prádla. Překvapilo ji, že v bytě chybí. Druhým pak jsou řidiči. „Jezdí trochu bláznivěji, než jsem zvyklá,“ všimla si.
Z Karlových Varů Jessica Gibbs možná už po skončení tohoto školního roku odejde. Jako lektorka angličtiny přemýšlí o další zkušené, tentokrát v Asii. Co si odtud odveze sebou? „Kdyby to šlo, tak bych si vzala některé žáky. Ale protože to nejde, tak oplatky a Becherovku Lemon,“ směje se.