Deutsche Telekom se ve čtvrtletí propadl do ztráty, na vině jsou odpisy

T, T-Mobile, Deutsche Telekom

T, T-Mobile, Deutsche Telekom

Sídlo Deutsche Telekom v Bonnu
2
Fotogalerie

Německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom se ve čtvrtém čtvrtletí propadla do ztráty 2,12 miliardy eur (57,3 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 946 milionů eur ve stejném období předchozího roku. Důvodem byl odpis hodnoty dvanáctiprocentního podílu v britské společnosti BT kvůli poklesu akcií firmy a propadu kurzu libry po rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. Vyplývá to z údajů, které dnes německý podnik zveřejnil.

Akcie společnosti BT, která je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Británii, loni klesly asi o pětinu. Deutsche Telekom tak zaúčtoval odpis 2,2 miliardy eur. Hodnota podílu BT v účetnictví německého podniku je nyní 5,1 miliardy eur.

Očištěný zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) ale o dvě procenta vzrostl a činil 5,26 miliardy eur. K růstu přispěla hlavně americká součást T-Mobile US, a také domácí trh. V Německu očištěný EBITDA stoupl o tři procenta na 2,14 miliardy eur a byl vyšší, než čekali analytici. Představuje také první růst zisku v Německu za sedm let, zejména díky stabilizaci cen mobilních služeb a širokopásmovému připojení.

Tržby německého podniku se ve čtvrtletí zvýšily o 9,4 procenta na 19,54 miliardy eur (528 miliard korun). Firma navrhla zvýšit dividendu o devět procent na 0,6 eura na akcii. V letošním roce očekává další růst příjmů i očištěného zisku EBITDA, uvedla agentura Reuters.

Deutsche Telekom je podle objemu tržeb největší telekomunikační skupinou v Evropě. Součástí skupiny je i T-Mobile Czech Republic, který je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v České republice.