Tlačím na zlevnění dat, tvrdí Sobotka. Novela ale nemusí změnit nic

Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka. Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Bohuslav Sobotka
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí ještě nepřevzal od Jana Mládka vedení ministerstva průmyslu, už ale začal prosazovat svoji největší prioritu – novelu zákona o elektronických komunikacích, která mimo jiné reguluje mobilní operátory. 

Sobotka ji chce přijmout ještě do konce funkčního období současné vlády. Chystá se sáhnout po zrychleném schválení normy už v prvním čtení, na pátek kvůli tomu svolal schůzku zástupců parlamentních stran. „Pokračuji v tlaku na snížení cen mobilních dat,“ poznamenal Sobotka na Twitteru. 

Samotná novela, kterou před dvěma týdny předložil dnes už bývalý ministr Mládek, se ovšem cenovou politikou operátorů přímo nezabývá. „Nejsem si jistý, že by vedla ke snížení cen mobilních tarifů,“ řekl E15 vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený. „Bude mít spíše vliv na zlepšení postavení spotřebitele.“

Novela má například zkrátit termín převodu čísla zákazníka mezi operátory, zlepšit možnosti odstoupení od smlouvy při změnách, operátoři by mohli při porušení pravidel dostávat větší pokuty při porušování pravidel.

„Je pravda, že novela sama o sobě nesnižuje ceny,“ připustil mluvčí vlády Martin Ayrer. „Vytváří nicméně větší tlak na trh a tím i na cenu mobilních dat.“ Zatím není jasné, jestli návrh bude obsahovat i kontroverzní zákaz podpultových nabídek pro zákazníky. Ti si například při hrozbě odchodem jsou schopní vyjednat mnohem lepší ceny, než které jsou uvedené v cenících.

„Vůbec nevylučuji, že ještě dojde k nějaké úpravě,“ uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce premiér. Novelu právě projednává Legislativní rada vláda, v průběhu března by ji měla probrat vláda a poslat do parlamentu.