Developeři mohou těžit z opatření Evropské centrální banky

Developerské firmy nebudou mít v nejbližším období ve střední a východní Evropě příznivé podmínky vzhledem ke slábnoucím ekonomikám. Výhledově by ale stavitelé mohli těžit z právě odstartovaného nového kola takzvaného kvantitativního uvolňování v USA a z protikrizových opatření Evropské centrální banky. Vyplývá to z nové analýzy finanční skupiny KBC, zveřejněné na serveru Patria.cz.

„S ohledem na slábnutí ekonomik regionu CEE (střední a východní Evropa) podle analytiků KBC podmínky pro středoevropské developery zůstanou v krátkém výhledu napjaté,“ stojí v analýze. Banky byly v první polovině roku méně ochotné financovat realitní projekty a obchody, což podle KBC způsobilo ve srovnání s loňským rokem útlum trhu. V druhém pololetí se má situace mírně zlepšit.

Tuzemský trh s podnikatelskými nemovitostmi zažil v letošním prvním pololetí propad o 65 procent na 225 milionů eur, tedy asi na 5,6 miliardy korun, sdělila realitní poradenská společnost Jones LangLaSalle. Z hlediska celé střední Evropy klesly pololetní investice do kanceláří, obchodních center, logistických parků a dalších komerčních realit o 40 procent na 1,26 miliardy eur (zhruba 31 miliard korun).