DHL otevírá největší asijské překladiště v Šanghaji

Společnost DHL otevřela na šanghajském mezinárodním letišti Pudong své největší expresní logistické zařízení v Asii v hodnotě 175 miliónů USD (asi 3,6 miliardy Kč) – překladiště DHL Express North Asia Hub. Do roku 2014 bude DHL investovat dalších 132 miliónů USD do letů na frekventovaných trasách mezi Šanghají a severní Asií, Evropou a USA, oznámila firma.

„Severoasijské překladiště DHL Express je logistickým milníkem asijsko-tichomořské sítě DHL a vrcholem strategie rozvoje sítě a letového parku. Díky rychlé integraci předních asijských ekonomik a dohodám o volném obchodu se snižují bariéry bránící mezinárodnímu obchodu. Logistické společnosti proto potřebují schopnosti, které nabízejí jednoduchost, rychlost a servis,“ říká generální ředitel společnosti Deutsche Post DHL Frank Appel.

Severoasijské překladiště DHL Express se rozkládá na ploše 88 000 čtverečních metrů a dokáže zpracovat až 20 000 dokumentových a 20 000 zbožových zásilek za hodinu. Zařízení je vybaveno předními technologiemi na ochranu životního prostředí, například energeticky úsporným osvětlením T5 a solárním systémem na ohřev vody. Třídicí systém překladiště je navíc navržen tak, aby automaticky detekoval nepoužívané součásti a přepnul je do energeticky úsporného režimu „spánku“, dokud nebudou zase zapotřebí.

„Před 40 lety byla společnost DHL průkopníkem expresních služeb v tomto regionu a první mezinárodní expresní přepravní společností, která před 32 lety vstoupila do Číny. Šanghaj je jedním z klíčových obchodních center Číny a bránou do delty řeky Jang-c' tiang, která tvoří téměř 39 % hodnoty čínského importu a exportu. Překladiště DHL Express North Asia Hub bude hrát klíčovou roli v podpoře růstu, zlepšování přepravních časů a spolehlivosti sítě a poskytne základnu pro vyzvedávání zásilek v pozdějších hodinách při dřívějším doručení všem zákazníkům v celé Severní Asii, míní generální ředitel DHL Express Ken Allen. „Díky otevření překladiště DHL Express North Asia Hub se kapacita obrátky a množství zpracovaných zásilek na mezinárodním šanghajském letišti Pudong ještě zvýší. Správa šanghajského letiště bude i nadále optimalizovat provozní prostředí pro naše partnery a spolupracovat na zkvalitnění základní konkurenceschopnosti mezinárodního letiště Pudong,“ uvádí prezident správy šanghajského letiště Li Derun.

Během následujících dvou let plánuje společnost DHL investici 132 miliónů USD do zvýšení vyhrazené kapacity asijské letecké sítě nasazením osmi nákladních letadel mezi Šanghají a severní Asii, Evropou a USA. Plánované lety budou provozovat partnerské a s DHL majetkově svázané aerolinie: Polar Air, Aerologic a DHL Air UK. K dispozici bude i řada dalších provozovatelů.

Plánované investice v příštích dvou letech, které vycházejí ze stávajících přímých spojů mezi severoasijským překladištěm DHL Express v Šanghaji a Hongkongem, Ósakou, Tokiem a globálními překladišti DHL v Lipsku a americkém Cincinnati, zvýší kapacitu na těchto trasách. Součástí sítě se navíc stanou další nové spoje mezi Šanghají a britskou East Midlands. DHL dále plánuje zvýšit kapacitu na trasách mezi severoasijským překladištěm DHL Express a dalšími městy v Číně a na Tchaj-wanu. Během příštích několika měsíců přidá společnost DHL přímé spoje do Incheonu, Tchaj-Pej a čínských měst, jako jsou Dalian a Qingdao, Peking a Xiamen přijdou na řadu pravděpodobně v roce 2013.