Dítě z babyboxu má rodiče

První dítě z babyboxu v Kladně si v září z dětského domova odvezli noví rodiče.

V historii kladenského babyboxu byla prvním a zatím jediným odloženým dítětem. Koncem července ji tam odložil neznámý člověk. „U dítěte nebyl doklad ani průvodní dopis, o matku jsme se nezajímali,“ řekl primář novorozeneckého oddělení Petr Lyer. Po totožnosti kojence nepátrali ani policisté. Zákon to nenařizuje.
„Osudy dětí z babyboxů nesleduji, to bych nedělal nic jiného. Ale noví rodiče Anežky byli první, kteří mi z osvojitelů zavolali. Poděkovali mi, že jim babybox pomohl k dítěti, na které čekali několik let,“ řekl zakladatel babyboxů Ludvík Hess.
Sestřičky, které dívku ve schránce poslední červencovou sobotu našly, jí daly jméno Anička Česká. Po týdnu putovala do rozdělovského dětského domova. Kladenský soud později rozhodl, že dítě bude mít úřední jméno Anežka Vančurová podle ulice, kde nemocnice sídlí.
Anežka byla v domově osm týdnů. Šest z nich je ochranná lhůta, kdy se mohou přihlásit biologičtí rodiče. Úřady jim pak musí novorozeně vydat. Nyní už úředně nemohou její novou adresu získat.

Dítě dostali noví rodiče až po testech

Novorozeně Anežku z kladenského babyboxu získali manželé ze Středočeského kraje. Všichni museli absolvovat nezbytné procedury. Anežka lékařská vyšetření, rodiče testy sociálních pracovníků a psychologů.
K osvojení je také nutný souhlas zákonného zástupce dítěte, v tomto případě středočeského krajského úřadu. „Rodiče mohl poradní sbor kraje vybrat až na základě pozitivní lékařské zprávy o zdraví dítěte,“ řekla mluvčí kraje Berill Mascheková.
Noví rodiče si dceru odvezli z rozdělovského dětského domova 30. září. Od toho dne jsou pěstouny a mají rok na to dokázat, že rodičovství zvládají. Pak přejde pěstounská péče automaticky v osvojení. Dítě s novým jménem dostane i nové rodné číslo. Rodiče, kterým je pětatřicet let, mají nárok na mateřskou dovolenou i další výhody rodičovství.
„Jsem rád, že je zdravá a nic jí nechybí. O jejím umístění do rodiny jsem se dozvěděl asi týden poté,“ řekl primář kojeneckého oddělení Petr Lyer.
Kladenská Anežka byla jedním z šestadvaceti dětí nalezených až do minulého týdne v některém z devětadvaceti babyboxů v Česku.