Dny jsou perfektní, ale něco jim schází

Ženské téma o panice z tikotu biologických hodin má šanci oslovit i muže, protože v moderní době se jich dotýká čím dál častěji.

Poslední předvánoční premiérou Jihočeského divadla bude v pátek komedie Perfect Days. Diváky čeká vtipně napsaný příběh téměř čtyřicetileté ženy, které k pocitu úspěšného života chybí už jen dítě.
Biologické hodiny ale tikají, a protože vhodných partnerů se nedostává, stane se pro ni lov kvalitního dárce spermatu prioritou až posedlostí.
Komedie se skládá z deseti obrazů ze života kadeřnice Barbs Marschallové, kterou ztvárnila Věra Hlaváčková. Hrdinka je klasickým prototypem moderní zralé ženy. „Nad uvedením komedie Perfect Days jsme přemýšleli už několikrát, ale až nyní nastal správný čas. V činoherním souboru máme herečky a herce, jejichž kvality k tomu přímo vybízejí,“ vysvětlila dramaturgyně Olga Šubrtová.
Autorkou hry je současná skotská spisovatelka a scenáristka Liz Lochhead. Její psaní se podle tvůrců inscenace vyznačuje jednoduchým stylem a trefností vyjádření. Intimní téma podává velmi samozřejmě, pod lehkým tónem se ale skrývá i smutek a drobná nedorozumění. Divák je může jen vytušit, a právě tím je hra atraktivní.
„Perfect Days je především komedie o vztazích – a vztahy jsou téma věčné a vděčné. S vtipnou nadsázkou autorka nakukuje do manželství, přátelství, milostných románků hetero- i homosexuálních, do vztahu matky a dospělé dcery. Nefalšovaný happy end je třešinkou na dortu,“ naznačila dramaturgyně.
V tvůrčím týmu převažují ženy v čele s režisérkou Janou Kališovou. V Jihočeském divadle hostuje už posedmé, přesně rok poté, co zde nastudovala operetu Ptáčník. Předtím tu režírovala operetu Mam’zelle Nitouche, věnuje se ale hlavně činohře. Doufá, že při nové komedii se budou diváci smát i dojímat. „Je výjimečně životná, protože se v ní nacházejí situace, které jsou blízké každému. Od jiných her na toto téma ji odlišuje anglický konverzační humor,“ zdůraznila režisérka.
Hlavní hrdinka má kadeřnický salon, show v televizi, tedy úspěch i peníze. Všechno se jí daří, až na jedno – nějak nestihla mít dítě a zbývá jí posledních pár let, kdy se to musí podařit.
Jenže manželství se jí rozpadlo, nejbližší přítel je homosexuál a potencionální otcové z nejrůznějších důvodů selhávají. Vztahy s muži krachují, vlastně jsou i na obtíž. Hlavně už žádné závazky. Jak to ale udělat, když chce dítě?
Hlaváčková má pro jednání své postavy pochopení. „Biologické hodiny, když tikají, to je tedy pořádný rámus. Sama jsem rodila téměř ve třiatřiceti a udělala bych asi ledacos, možná i to, co Barb,“ přiznala.
V netradiční roli se na jevišti objeví Zdeněk Kupka. Zatímco dosud dostával role chrabrých a silných mužů, nyní má roli homosexuála, citlivého a starostlivého kadeřníka Brendana Boyla, s nímž Barbs kamarádí.
Jako její nejlepší přítelkyně se představí Jaroslava Červenková, Barbařina mladého milence hraje Ondřej Veselý, bývalého manžela Martin Hruška a její matku Bibiana Šimonová. Autorem scény je Ivo Žídek, kostýmy vytvořil Jan Růžička.