Do Česka opět míří Deep Purple

Koncert kapely Deep Purple na olomouckém zimním stadionu

Koncert kapely Deep Purple na olomouckém zimním stadionu Zdroj: Teichmann Libor/E15

Ani ne po dvou letech do České republiky zamíří legendární hardrocková skupina Deep Purple. Tentokrát si vybrala ostravskou ČEZ arenu, kde vystoupí 27. října příštího roku, o den později se objeví vůbec poprvé v Plzni v hale stejného jména.

„Fanoušci se mohou těšit na klasické evergreeny z dlouholeté diskografi e Deep Purple a na pořádnou porci hardrocku a jejich typický a nezaměnitelný zvuk,“ uvedl Petr Novák z pořádající agentury Live Nation.

„Skupina za svou dlouhou kariéru ovlivnila desítky významných umělců i tisíce amatérů. Inspirující jsou jejich kytarové rify i způsob hry na varhany Hammond či na bicí.,“ dodal.

Skupina vznikla v britském Hertfordu v roce 1968 a během let se stala legendou žánru. Dodnes jsou společně s Led Zeppelin a Black Sabbath jsou považováni za zakladatele hardrocku, která má nyní na kontě těměř dvě desítky studiových a řadu koncertních alb, přes sto milionů prodaných nosičů a hity typu Smoke On The Water či Child In Time. Zatím poslední řadový počin vydali Deep Purple loni pod názvem Now What?!.

Deep Purple prošli mnohými personálními změnami, od konce 60. let dosud v ní působím zpěvák Ian Gillan, baskytarista Roger Glover a bubeník Ian Paice. Sestavu od roku 1994 doplňuje kytarista Steve Morse a od roku 2002 hráč na klávesové nástroje Don Airey, který v sestavě nahradil zesnulého spoluzakladatele skupiny Jona Lorda. Během let se ale v kapela objevila i další známá jména jako například David Coverdale, Ritchie Blackmore nebo Joe Satriani.

Kapela má v Česku stálou fanouškovskou základnu, kvůli které patří Deep Purple k nejčastějí vystupujícím kapelám ze světové první ligy v Česku. Letos v únoru koncertovala v Pardubicích, loni na podzim pak ve Slavkově u Brna. Před čtyřmi lety přilákala zhruba osm tisíc příznivců do pražské O2 areny, další koncerty odehráli Deep Purple v minulosti i v Liberci, Olomouci a Brně.