Do Česka se vrátí písničkář Leonard Cohen

Leonard Cohen

Leonard Cohen

Do Česka se po čtyřech letech vrátí slavný kanadský písničkář Leonard Cohen. V rámci svého turné Old Ideas World Tour vystoupí 21. července na stejném místě jako v srpnu 2009, tedy v pražské O2 areně. Prodej vstupenek v cenové relaci od 1290 do 5990 korun začne 1. března, uvedli pořadatelé.

Turné je věnováno zatím poslednímu studiovému albu nyní osmasedmdesátileté legendy, které s názvem Old Ideas vydal loni po více než osmi letech. Letošní šňůra následuje po vyprodaných World Tour 2008 a World Tour 2009, na která se kanadský bard vydal po dlouhých 15 letech a která včetně dvou pražských zastávek vzbudila vlnu nadšení. Koncert v Praze před čtyřmi lety sledovalo v hale uzpůsobené pouze na sezení podle tehdejších údajů pořadatelů téměř 14 tisíc nadšených diváků.

Cohen se narodil v září roku 1934 v židovské rodině v Montrealu. Svou uměleckou kariéru začal jako básník a literát, který do zhruba poloviny 60. let stihl vydat tři básnické sbírky a dva romány. Teprve poté, ve 32 letech, se pustil na dráhu hudební. Hned se svým debutovým albem Songs of Leonard Cohen z roku 1967 zaznamenal obrovský úspěch, mimo jiné i proto, že deska obsahovala hity jako Suzanne, So Long, Marianne nebo Hey, That‘s No Way to Say Goodbye. Následovalo dalších 11 studiových alb a nesmrtelné písně jako Hallelujah a další.

Za svou kariéru byl v roce 2010 oceněn i prestižní americkou cenou Grammy za celoživotní dílo. Cohenovy písně se ocitly na repertoáru takových světových hvězd, jako jsou U2, R.E.M., Sting, Nick Cave či Johnny Cash.