Do Prahy znovu zavítají američtí Kiss

Americká skupina Kiss hraje již od roku 1973.

Americká skupina Kiss hraje již od roku 1973. Zdroj: Kiss

Legendární americká skupina Kiss proslulá svými komiksovým zjevem vystoupí 14. června příštího roku v pražské 02 areně. V České republice "monstra" Kiss vystoupili naposledy v roce 2010 v Praze a Ostravě na turné k tehdejšímu albu Sonic Boom. Oba koncerty byly dokázala kapela vyprodat.

Kiss, kteří od svého vzniku v roce 1973 prodali více než 100 milionů nosičů, letos vydali své dvacáté studiové album Monster. To kritici přijali rozporuplně, ale všeobecně jej řadí mezi ty více povedené. „V pražské O2 areně představí kromě nového materiálu i zásadní hity své dlouholeté kariéry,“ uvedl za pořádající agenturu Live Nation Novák.

U zrodu Kiss stáli zpívající basista Gene Simmons (vlastním jménem Eugene Klein, narozený v Izraeli) a zpívající kytarista Paul Stanley (vlastním jménem Stanley Eisen), kteří spolu působili v kapele Wicked Lester. Oba jsou potomky židovských rodin uprchnuvších před nacismem ze střední Evropy. Přesto občas neuniknou absurdnímu obvinění, že dvojice písmen S v logu kapely, připomínající blesky, má být reminiscencí znaku SS.

I když během začátků nedosahovala alba skupiny očakávaného prodeje, fanoušci je milovali pro jejich originální show na koncertech. Mezi časté efektní výjevy na jevišti patřilo například Geneho plivání krve (směs jogurtu a potravinářské barvy), plivání plamenů, hořící kytary během kytarových sól, a další pyrotechnické lahůdky.

Kapela známá svou jednoduchou a údernou hudba na pomezí glam rocku a hard rocku, pomalovanými obličeji, divokými kostýmy a dalšími výstřelky v České republice hrála již několikrát, poprvé v roce 1996. V aktuální sestavě jsou kromě původních členů baskytaristy a zpěváka Gene Simmonse a kytaristy a zpěváka Paula Stanleyho kytarista Tommy Thrayer a bubeník Eric Singer.

Vstupenky na pražský koncert budou v cenách od 1090 do 1790 korun a jejich předprodej odstartuje 22. listopadu.