Dobrodružný ekolog chce s elektrickým letadlem proniknout do stratosféry

SolarStratos

SolarStratos Zdroj: čtk

SolarStratos
SolarStratos
SolarStratos
SolarStratos
SolarStratos
9
Fotogalerie

Švýcaři se připravují na pokoření rekordu v solárním letectví. Jako první chtějí vystoupat až do stratosféry.

Četné vize snílků o budoucnosti avioniky počítají s elektřinou poháněnými stroji, které létají na pokraji stratosféry a zajišťují například šíření komunikačního signálu nebo přepravují cestující s co nejmenším ekologickým dopadem. Zatímco první varianta již částečně existuje a zosobňuje ji dron Aquilla společnosti Facebook, na vzniku elektrického přepravního stroje se stále pracuje, o schopnosti dosáhnout stratosféry nemluvě.

Tým švýcarského ekodobrodruha a filatelisty Raphaëla Domjana se to však rozhodl změnit v projektu SolarStratos. Inspirován letošním úspěchem letadla Impulse, které obletělo planetu, chce Domjan jako první se solárním letounem vystoupat do stratosféry. Švýcar je známým dobrodruhem v ekologickém cestování, který v roce 2012 dokončil obeplutí Země na solárním katamaránu PlanetSolar.

V rámci mise SolarStratos usedne za knipl upraveného komerčně vyráběného dvousedadlového letounu s takřka pětadvacetimetrovým rozpětím křídel. Letadlo nese 22 metrů čtverečních solárních panelů s předpokládanou účinností 22 až 24 procent a baterií o kapacitě dvaceti kilowatthodin. Ta vydrží napájet elektromotor déle než 24 hodin.

Kvůli úsporám hmotnosti nepočítali konstruktéři SolarStratosu s přetlakovou kabinou. Domjan tedy stráví celý zhruba pětihodinový let v klasickém kosmonautském obleku. Projekt podpořily i švýcarský kanton Vaud a město Payerne, na jehož letišti si tým zbudoval základnu.