Dubaj bude mít nejlevnější solární elektřinu na světě

Solární park v Dubaji

Solární park v Dubaji Zdroj: Repro DEWA

Podpis výkupní smlouvy mezi DEWA a Masdar
Prohlídka první části elektrárny Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Gigantický solární park v Dubaji bude vyrábět nejlevnější elektřinu ze slunce na světě. Místní energetický regulátor DEWA podepsal smlouvu se společností Masdar, podle níž bude elektřinu z nově postavené elektrárny stát kupovat za 29,90 dolaru za megawatthodinu. To odpovídá 28,21 eur za megawatthodinu. V Evropě se na burze elektřina s dodáním v příštím roce prodává za zhruba 30 eur.

Masdar se zavázal, že do roku 2020 postaví fotovoltaickou elektrárnu s výkonem 800 megawattů. Pro srovnání - největší český solární park má dvacetkrát menší instalovaný výkon. Půjde o třetí etapu obřího projektu, na jehož konci má v roce 2030 stát solární park Mohammeda bin Rashid Al Maktouma s výkonem gigantických pět tisíc megawattů.

Ve Spojených arabských emirátech už stavitelé solárních elektráren v minulosti podepsali několik výkupních smluv za tehdy světově nejnižší ceny. Světová solárnická komunita se však na ně dívala s nedůvěrou. Nebylo jasné, zda za tyto ceny budou solární parky ekonomicky rentabilní, uvádí server PV Magazine.

Ve prospěch dubajských developerů hraje několik faktorů, které i při necelých 30 dolarech za megawatthodinu zajistí, že elektrárna bude zisková. Může jít třeba o nízké investiční a provozní náklady, o vysokou využitelnost elektrárny, která může vyrábět až čtvrtinu hodin v roce, uvádí Jenny Chaseová z Bloomberg New Energy Finance. K tomu všemu je třeba přičíst ještě velmi levné financování.

Dubajské závody v prolamování solárních cenových rekordů přitom nemusí být u konce. V zářijové aukci o výkupní ceny z fotovoltaických elektráren se objevily projekty, které požadovaly jen 24,20 dolaru za megawatthodinu. Ty strčí do kapsy i dosud nejnižší vydraženou výkupní cenu na světě v letní aukci v Chile, kde uspěla elektrárna s nárokem 29,10 dolaru za megawatthodinu. Výkupní smlouva na tento projekt se ale ještě nepodepsala.

Pětigigawattový dubajský park má zatím hotovou první etapu s výkonem 13 megawattů. Příští rok se do sítě připojí druhý 200megawattový blok. V roce 2020 by měla být v provozu pětina z plánované kapacity.

Dubaj si stanovil ve své energetické strategii do roku 2050 cíle pro postupné zvyšování podílu obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. V roce 2020 by mělo ze zelených elektráren pocházet sedm procent elektřiny, o deset let později by se podíl měl zvednout na 25 procent a v roce 2050 by už tři čtvrtiny elektřiny měly pocházet z obnovitelných zdrojů.