„Dobrou noc, tři sedm nula“. Od jedné z největších leteckých záhad uplynulo pět roků

Pátrání po zmizelém letu MH370

Pátrání po zmizelém letu MH370 Zdroj: profimedia.cz

Mapa znázorňující možné cesty letu zmizelého Boeingu 777 na základě posledního satelitního kontaktu
Mapa znázorňující možné cesty letu zmizelého Boeingu 777 na základě posledního satelitního kontaktu
Mapy znázorňující možné cesty letu zmizelého Boeingu 777 na základě posledního satelitního kontaktu
Mapa znázorňující možné cesty letu zmizelého Boeingu 777 na základě posledního satelitního kontaktu
Průřez černou skříňkou
40
Fotogalerie

Let MH370 zůstává i po pěti letech záhadou. Boeing 777 malajsijské letecké společnosti Malysia Airlines vzlétl i s 239 lidmi na palubě dne 7. března 2014 z letiště města Kuala Lumpur. Jeho cílem byl Peking, kde měl přistát ve 23:30 středoevropského času, tedy jen o pár hodin později. Čínské destinace však let MH370 nikdy nedosáhl a společnost Malysia Airlines 8. března oznámila, že s letadlem ztratila kontakt. Kam Boeing 777 - a s ním i více než dvě stě lidí na palubě - zmizel, dosud není jasné. Jednou z verzí byl i únos letadla po zjištění, že se na palubě nacházeli lidé s kradenými pasy. 

Odborníci se obecně přiklánějí k tomu, že se letadlo zřítilo v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží, když se z neznámých důvodů odklonilo od své trasy.

I přes mohutné pátrací akce s mezinárodní pomocí se jeho vrak nepodařilo objevit. Kusy letadla se však objevily na opačné straně Indického oceánu, na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion. Potvrdilo se, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Zatím poslední nalezené trosky letadla pocházející ze třech různých lokalit na africkém ostrově Madagaskar. Úřadům je předali příbuzní cestujících z letadla v listopadu 2018.

Na palubě letu cestovalo celkem 227 cestujících, mezi kterými bylo zastoupeno více než deset národností. Posádku pak tvořil tým 12 Malajsijců. Pilotem byl 53letý Zaharie Ahmad Shah, který měl nalétáno celkem 18 365 hodin. U společnosti Malaysia Airlines pracoval od roku 1981. Prvním důstojníkem byl sedmadvacetiletý Fariq Hamid, který měl nalétáno 2763 hodin a ve firmě pracoval od roku 2007.

Malajsie tuto leteckou katastrofu 29. ledna 2015 oficiálně označila za nehodu a pátrací akce skončily v lednu roku 2017. Následovala i pátrací akce soukromé americké společnosti Ocean Infinity, která trvala od ledna do června 2018. Ani ta však nebyla úspěšná.

Poslechněte si poslední slova, která zazněla z úst kapitána letu MH370

Mapy znázorňují možné cesty letu zmizelého Boeingu 777 na základě posledního satelitního kontaktu a fotografie z pátrání po ztraceném letu