Domažlice postavily unikátní akvadukt na místě historického předchůdce

Republikovým unikátem je nový akvadukt, který postavily Domažlice na místě zvaném na Hadrovci. Třicet dva metrů dlouhý akvadukt překlenuje v sedmimetrové výšce železniční trať do bavorského Furth im Waldu a kromě kanálu s tekoucí vodou na něj bude svedena trasa cyklostezky. Na stejném místě býval dříve historický akvadukt, před téměř 30 lety byl ale stržen a voda svedena do potoka Zubřiny, řekl domažlický starosta Miroslav Mach.

Akvadukt byl součástí unikátní stavby umělého náhonu přivádějícího vodu do města z čerchovských kopců. Umělý kanál vznikl v roce 1571, měřil 16 kilometrů a vedl do Domažlic vodu z nadmořské výšky 920 metrů. „Náhon podle historických údajů přiváděl do města pět milionů litrů vody denně, to je trojnásobek dnešní spotřeby. Využíval se pro provoz 18 městských mlýnů, pro zavodnění příkopů v opevnění města,“ popsal starosta. Akvadukt strhli v roce 1984 železničáři.

Město nyní za čtyři miliony korun postavilo nově akvadukt a obnovilo část náhonu. Původně chtěla radnice získat dotaci, nakonec stavbu hradila městská kasa. Samonosná dřevěná konstrukce je o něco menší než původní. Ta měla metr široké koryto a boky vysoké 72 centimetrů. Kanál akvaduktu je zatím bez vody, ta by se sem ale mohla napustit ještě letos, až město provede zkoušky těsnosti a vyřídí všechna potřebná povolení. „Bude to nádhera - kanál s tekoucí vodou, těsně u něj stezka pro pěší a cyklisty a to všechno ještě jako most nad železniční tratí,“ netají se nadšením Mach.

Město také uvažuje o tom, že víc využije vodu, kterou bude akvadukt a náhon přivádět. Poté, co byl před 30 lety akvadukt stržen a voda svedena do Zubřiny, zhoršilo se napájení dvou rybníků, které začaly zarůstat. S obnovením akvaduktu se podle Macha zlepší situace v rybnících, které mají slabé přítoky. Bude se moci zintenzivnit chov ryb. Navíc město uvažuje, že by mohlo zřídit sádky pro chov pstruhovitých ryb. Domažlicím patří několik rybníků, s nimiž město vždy podnikalo a které nesou peníze do městské kasy, dodal Mach.