Dopravní kupon na platební kartě. Na Olomoucku testují pilotní projekt

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Schwarzmann

Cestující na Jesenicku si budou moci jako první v Česku nechat ke své bezkontaktní platební kartě přiřadit svůj časový dopravní kupon. Umožní jim to projekt Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje a společnosti MasterCard a dalších zainteresovaných firem, Českou spořitelnu a dopravce Arriva Morava nevyjímaje.

„Jedná se prozatím o pilotní část většího projektu, v budoucnu bychom chtěli tímto způsobem zajistit odbavení v celém kraji, a to včetně MHD v jednotlivých městech,“ nastínil ambice projektu hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. Testování bylo nyní spuštěno na čtrnácti autobusových linkách spojujících město Jeseník a přilehlé obce.

Cestující si musí pouze zaregistrovat kartu v kanceláři či na webu dopravce, následně si k registrované kartě přiřadí časový kupón. Pro další nákupy kupónů již využívá pouze e-shop dopravce. Návštěva prodejního místa je poté vyžadována pouze při prokazování nároku na slevu, například u žákovských jízdenek. „Při prokazování takové slevy se po přiložení karty objeví řidiči na obrazovce fotografie oprávněného držitele,“ doplnil Miroslav Slavík, obchodní ředitel společnosti Telmax.

Tokenizace a Jesenicko

„Díky tokenizaci čísla karty jsme společně se společností Telmax vytvořili systém, jenž nabízí snadné odbavení a zároveň splňuje veškeré požadavky kladené na bezpečnost řešení,“ dodal generální ředitel Global Payments Europe Miroslav Crha.

Na Jesenicku měsíčně cestuje autobusy více než 200 tisíc lidí, celý kraj má okolo 635 tisíc obyvatel. Arriva má momentálně v tamním regionu padesát autobusů vybavených terminálem pro platbu kartou. „Před rokem jsme začali nabízet platby kartou na dálkové lince Jeseník – Praha, za tu dobu už je využilo několik tisíc cestujících,“ uzavřel generální ředitel Arriva Daniel Adamka s tím, že „pípnout“ kartou u řidiče je mnohem snazší než lovit drobné. Platit kartou v autobuse bude brzy běžné stejně jako v supermarketu