Druhá kůže chrání před UV zářením a „odečítá roky“

umělá kůže z dílny MIT

umělá kůže z dílny MIT Zdroj: MIT

Výzkumníci z Massachusettského technologického institutu vyvinuli krém, který je na kůži neznatelný, vytváří výjimečně pevný, pružný a prodyšný film. Kůži nejen zpevňuje a činí ji tak odolnější třeba vůči oděrkám, ale také vyhlazuje, takže pod ním mizí vrásky.

Zkoušky ukázaly, že lze například zcela vyhladit takzvané pytle pod očima a vzhled pokožky omladit o celá desetiletí. Vědci tvrdí, že by „druhá kůže“ mohla sloužit i při léčbě lidí s ekzémem či dalšími typy kožních chorob. Do první vrstvy krému lze přimíchat nejrůznější léčiva. Odolnost filmu by pak zaručila, že na ošetřené místo budou dodávány v dlouhém časovém intervalu. Další z aplikací je dlouhodobá ochrana před ultrafialovým zářením či ztrátou vlhkosti. Jedna aplikace vydrží zhruba 24 hodin.

První nápad na výrobu ochranného filmu dostali na MIT již před deseti lety. Od té doby experimentovali s více než stovkou polymerů zvaných siloxany, které skládají výjimečně stabilní řetězce atomů křemíku a kyslíku. Druhým nátěrem chemici vyvolávají katalýzu, která vytvoří síťovou polymerní vrstvu. Obě složky se pak aplikují jako krém či mast přímo na pokožku a poté, co nastane reakce, je film v podstatě neviditelný.

Na počátku vývoje se nedařilo dosahovat kýžené pružnosti. Mnoho variací siloxanů takřka okamžitě splňovalo požadované vlastnosti na prodyšnost, průhlednost či pevnost, ale nesledovaly pohyb kůže a praskaly či svou tuhostí pokožku naopak dráždily.To vše se vývojem podařilo odstranit Vědci teď své know-how vložili do společností Living Proof a Olivo Labs, které budou pokračovat ve vývoji. Zaměří se na to, aby krém dodával léčiva a také chránil proti působení ultrafialového záření.