Druhý a lepší filmový model Saint Laurenta

Gaspard Ulliel ve filmu Saint Laurent

Gaspard Ulliel ve filmu Saint Laurent Zdroj: hce

Necelý rok poté, co se v českých kinech ukázal první francouzský životopis zakladatele slavné módní značky YSL, se u nás začala hrát i druhá verze stejného osudu. I když se jmenuje skoro stejně, Saint Laurent místo Yves Saint Laurent, radši si je nepleťte.

Novější film nejenže disponuje lepšími a známějšími herci, v čele s charizmatickým Gaspardem Ullielem a Jérémiem Renierem v roli návrháře a jeho věrného partnera Pierra Bergého, ale má především lepšího režiséra. Bertrand Bonello svůj artový rukopis v českých kinech předvedl už v dramatu Nevěstinec. Saint Laurent je o něco přístupnější snímek, Bonello je v něm ovšem poznat, nejen občasným použitím rozděleného plátna. Jeho stylem je méně slov a víc významotvorného obrazu, v tomto případě očekávatelně luxusního, často doprovázeného pěknou muzikou a neustále zaplněného krásnými věcmi a šaty.

Nepříliš dramatické scény ze života návrháře se soustředí hlavně na šedesátá a sedmdesátá léta. I Bonellově dílu hrozí obvinění, že jde o pohlednou přehlídku dekadentní existence boháče s povrchními problémy. Nakonec ale vše udrží jak takž pohromadě zlatá nit konfliktu mezi prací vyžadující snahu a vnitřní boje a pohodlným opájením, jehož obětí se stane Laurentův milovaný pes i milenec v podání jedné z přítomných hvězd, Louise Garrela.

Film podle scénáře, který Bonello napsal s obvyklým spolupracovníkem Jacquese Audiarda (Prorok) Thomasem Bidegainem, k tomu i o něco lépe než předešlá autorizovaná biografie umí ukázat vliv YSL na svět módy. Sebevědomě výstřední snímek, s nímž se Francouzi neúspěšně pokoušeli dostat na Oscary, nejvíc kazí zbytečně velkorysá délka a líné tempo, které jeho podmanivost kolem poloviny načas mění v malátnost.

Saint Laurent
(drama, Francie/Belgie, 150 minut)
Režie: Bertrand Bonello
Hrají: Gaspard Ulliel, Jérémie Renier, Louis Garrel
Hodnocení: 60 %