Družici možná neúmyslně paralyzoval americký radar

Pád sondy, ilustrační foto

Pád sondy, ilustrační foto Zdroj: veda-a-technika.noviny.sk

Jako zásah "vyšší síly" a tedy nikoli úmysl posuzují ruští kosmičtí experti verzi, že jejich sondu Fobos-Grunt mohl vyřadit z provozu americký radar na Marshallových ostrovech.

Vyšetřovací komise odmítla tuto hypotézu, kterou uveřejnil deník Kommersant, oficiálně komentovat. Neúspěšná mise k měsíci planety Mars Phobos stála ruskou vesmírnou agenturu Roskosmos na pět miliard rublů (více než tři miliardy korun).

„Zpočátku se posuzovala varianta, že selhaly palubní počítače, ale nakonec se ukázala neudržitelnou - pokyn k otevření slunečních baterií byl normálně splněn. Nyní odborníci posuzují variantu technické závady či zkratu v systému zásobování (energií). Kromě toho jsou i další verze, z nichž jedna je spjata s vnějším působením na stanici,“ citoval deník svůj nejmenovaný zdroj z kosmického průmyslu.

Konkrétně se sonda mohla po startu ocitnout pod vlivem amerického radaru z atolu Kwajalein na Marshallových ostrovech v Tichém oceánu, který v dané chvíli sledoval dráhu jednoho z asteroidů. „Není vyloučeno, že se sonda náhodně ocitla v oblasti působnosti radaru a pod vlivem megawattového impulsu zkratovala elektronika. Poté už nebyla s to vydat pokyn ke spuštění motorů,“ poznamenal.

Zkušební středisko Ronalda Reagana na Kwajaleinu, patřící americké armádě, disponuje podle deníku čtyřmi výkonnými radary, vybudovanými v rozmezí let 1960 až 1970: ALTAIR, TRADEX, ALCOR a MMW. Jejich hlavním úkolem je sledovat let bojových hlavic při zkušebních testech raket, ale radar ALTAIR se využívá i pro sledování kosmického prostoru, kde je schopen zachytit objekty větší než 15 metrů. Koncem 90. let, v rámci vývoje americké protiraketové obrany, koncern Raytheon postavil na atolu i prototyp radaru XBR, který má sice nižší výkon, ale je rovněž schopen sledovat i kosmické objekty.