Důchodci se vracejí do bytů

Tři týdny po výbuchu a požáru v domě s pečovatelskou službou v Týně nad Vltavou jsou opět zpátky všichni evakuovaní klienti.

Jednaosmdesátiletá Marie Charvátová se opírá o berli a částečně i o zeď na chodbě pečovatelského domu. Ještě jednu noc přespí v nedalekém hotelu Blanice. Minulé úterý otevřela dveře garsonky malíři a uklízečce. Už se nemohla dočkat, až bude zase doma.
„Ostatní už jsou zpátky. Mně sem natekla špinavá voda, jak se omývaly sousední byty,“ ukazuje žena.
V úterý 22. září na tom byla hůře. Odpoledne strávila spolu s dalšími třiceti obyvateli domu v Sakařově ulici v parku. Po evakuaci se musela vltavotýnská radnice postarat o náhradní ubytování třiceti obyvatel objektu. Příčiny výbuchu a následného požáru v bytě v prvním patře ještě policisté stoprocentně nezjistili. Určité podezření ale mají.

Exploze vyrazila okna

„Zrovna jsem obědvala, když se ozvala strašná rána. Venku lítala skla. Pomalu jsme pak vycházeli ven, v bytě kousek vedle mého hořelo a chlap uvnitř strašně řval. Byl tam zamčený,“ vzpomíná Charvátová na úterní poledne.
Podle důchodkyně začalo hořet v bytě, který obývala podivná dvojice. Sedmačtyřicetiletý muž minulé pondělí podlehl popáleninám ve vinohradské nemocnici, jeho manželku od té doby sousedé neviděli.
Kvůli nehodě zemřela ještě jedna stará žena. Nadýchala se zplodin a navíc ji zradilo srdce. Charvátová je přesvědčena, že byt zapálil právě zemřelý muž. „Měl záchvaty a neustále vyhrožoval. Ještě to dopoledne hrozil ve městě v obchodním domě, že všechno zapálí. Nevím, proč k nám, kteří tu hledáme klid, dávají takové lidi,“ přemýšlí Charvátová.
Přes nově vymalované chodby a omyté stěny je v domě cítit pach spáleniště. V bytě, kde explodovala hořlavina, jsou prohořelé stropy. Krabice s jističi na stěně je roztavená žárem. Muže, jenž zde manipuloval s hořlavinou, vysvobodil jeden z obyvatelů. Vyrazil dveře a vytáhl popáleného ven. Měl seškvařenou kůži na osmdesáti procentech těla.
Kriminalisté vědí, že v bytě explodovala hořlavina. Jestli ji muž zapálil schválně, to už se nikdy nedozví. „Zemřel korunní svědek,“ řekla policejní mluvčí Regina Tupá.

Do Vánoc byty opraví

„Čtyři nejvíc poškozené byty opravíme do Vánoc. Ale už teď se do domu mohou vrátit všichni klienti. Děkujeme za solidaritu všem, kteří nabídli pomoc evakuovaným,“ pochvaluje si starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek.
„Všichni se o nás dobře postarali. Na ubytovně jsme měli snídaně, obědy i večeře, ale tady je to lepší. I když nemohu říci, že jsem doma. Sedmdesát let jsem bydlela v Praze, tady teprve rok,“ svěřuje se osmaosmdesátiletá Milena Marková.
Podobné domovy mají podle Hájka jeden problém. Sdružují i lidi, kteří se třeba nesnesou. Stejně na tom byla i dvojice manželů, v jejichž bytě se stalo neštěstí. Že bude ale až tak tragické, s tím nikdo nepočítal.