Důvod apokalypsy? Sloučení Sparty a Slavie, tipují sázkaři

Mayský kalendář, ilustrační foto

Mayský kalendář, ilustrační foto Zdroj: VTM

Vsadit si na to, zda letos v prosinci zasáhne Zemi obří meteor? Zajít na taneční party v mayské pyramidě? Bez problému. To jsou jen některé z mnoha nabídek, které začaly české firmy nabízet zákazníkům, jež zaujal fenomén údajné letošní apokalypsy. Ta má podle starobylého mayského kalendáře nastat 21. prosince 2012.

Cílem nabídek jsou nejen milovníci mystiky, ale také recesisté. Stejně jako při přelomu milénia v roce 2000 i letos se obchodníci snaží za pomoci mystického data podpořit tržby v posledním kvartále roku. „Nabízíme zhruba 25 knih s tematikou konce světa dle mayského kalendáře. Téma budeme samozřejmě dál promovat,“ uvádí například Daniel Rozum z oddělení marketingu sítě knihkupectví Kanzelsberger.

Apokalypsu hodlají využívat také hudební kluby nebo restaurace jako téma pro speciální akce. Tou největší má být už na konci listopadu taneční party Apokalypsa Mayan Code na brněnském výstavišti. „Pavilon P se promění v obří chrám zasvěcený mayským bohům a tradičním časostrojům,“ slibuje program chystané největší halové technoparty v Česku.

Konec světa nařídí Evropská unie

Kuriózní možnost vsadit si na to, zda přijde konce světa, nabídla sázková kancelář Chance. Možné příčiny navrhovali sami sázkaři. „Největší sázka je zatím 1 200 korun na útok mimozemšťanů,“ říká Markéta Světlíková, tisková mluvčí Chance. Odvážný sázkař tak při případné invazi ufonů vyhraje 420 tisíc korun.

„Lidé to berou spíš jako vtípek, tím vsazeným tiketem se pak různě chlubí na Facebooku či na sázkařských fórech. Máme v podmínkách, že pro případnou výhru musí přijít s neporušeným tiketem. Předpokládám, že pokud proběhne apokalypsa, tuto podmínku pro výběr výhry asi nebudou moct splnit,“ doplňuje Světlíková. Podle ní patří mezi často sázené důvody apokalypsy také sloučení Sparty a Slavie nebo nařízení Evropské unie o konci světa.

O horoskopy se začali zajímat i vědci a soudní znalci

Poslední rok existence světa prý také zvednul zájem o horoskopy a služby věštců. „Překvapuje nás velký nárůst počtu znalých lidí, kteří se v tomto roce začali intenzivně zajímat o změny, jako je transformace vědomí. Tito lidé jsou většinou vysoce postavení ve společnosti – lékaři, soudní znalci, inženýři, a dokonce i vědci,“ uvádí Zdenča Sládková ze společnosti Horoskopy na míru.

Přesto je „apokalyptický byznys“ v Česku zatím relativně příčetný oproti poprasku v některých zahraničních zemích. Ve Spojených státech amerických například nedávno upoutala pozornost firma, která staví bohatým milionářům podzemní bunkry. Tam se chtějí před apokalypsou schovat.

Ve Francii zase graduje problém malého městečka pod stejnojmennou horou. Ta má být podle ufologů jediným místem na světě, kterému se apokalypsa vyhne. Esoterici tedy vzali horu útokem a jen loni se do zapomenutého městečka vydalo přes 20 tisíc turistů. Apokalypsa tedy ve světě stačila už teď nahnat do byznysu miliardy dolarů.