Dvaaosmdesát let, běh pod kontrolou

František Zikeš má dvaaosmdesát let. Udržuje si kondici i v tak úctyhodném věku a ještě objíždí vytrvalostní závody.

I přes svůj vysoký věk František Zikeš stále aktivně sportuje. Každý měsíc naběhá dvě stě až 250 kilometrů. Byly doby, kdy běhal na závodech v Evropě. Stále startuje především na vytrvalostních závodech. Letos v květnu už podesáté běžel prestižní Pražský mezinárodní maraton.
„Dokud to půjde, budu běhat. Jsem pod neustálou lékařskou kontrolou, takže se ani nebojím. Doktoři mi radí, abych běhání omezil. Hlavně vynechal starty na dlouhých závodech. Zatím se však cítím dobře. Když mi tělo začne říkat, že nemůže, určitě ho nebudu přemáhat,“ uvádí vytrvalec.

Díky běhání poznal Evropu

V minulosti měl člen TJ Slezan Frýdek-Místek takovou formu, že běhával i na zahraničních závodech.
„V Německu jsem závodil v Hamburku, Západním Berlíně nebo Frankfurtu nad Mohanem. Ve Švýcarsku jsem absolvoval dokonce několik ultra maratonů. V šedesátých letech jsem se stal mistrem Evropy ve
své věkové kategorii. Na tyto úspěchy moc rád vzpomínám,“ shrnuje Zikeš nejúspěšnější období své kariéry.
Dnes Zikeš startuje především na závodech, na které to nemá daleko. „Prakticky pravidelně běhám Hornickou desítku, která se stala mou srdeční záležitostí. V posledních
letech jsem si oblíbil také závod na počest Emila Zátopka, který se běhá vždycky na podzim z Kopřivnice, kde se narodil, do Frenštátu pod Radhoštěm,“ vysvětluje frýdecko-místecký vytrvalec, který se nyní chystá na dovolenou k moři do Chorvatska.