Dvorským se ulevilo. Už nejsou stíhaní

Jan Dvorský alias Parsifal a jeho žena Lucie s povděkem přijali zprávu, že státní zastupitelství zastavilo jejich trestní stíhání. Okresní soud pro Prahu-východ vydal na dvojici před třinácti lety zatykač, protože neposílali dceru Julii do školy.

„Cítíme velkou úlevu, tento pocit však kalí vědomí, že jsme byli patnáct let tvrdě stíhaní za něco, co v mnohých zemích civilizovaného světa není trestné - tedy domácí výuka dětí. Nejsme žádní sektáři ani náboženští blázni, své děti vychováváme pestře a všestranně,“ komentoval verdikt Jan Dvorský.

Dvorští unikli před paragrafem o ohrožování mravní výchovy mládeže za hranice. Poté, co loni vyšlo najevo, že desetičlenná rodina žije v belgickém Ostende, policie přerušené stíhání obnovila. Známá pražská advokátka Klára Slámová nyní dosáhla jeho zastavení. „I kdyby se neposíláním Julie do školy protiprávního jednání dopustili, trestnost tohoto skutku už zanikla,“ uvedla Slámová, která nyní Dvorským pomáhá s vyřízením dokladů.

Jan Dvorský začátkem devadesátých let vytvořil s dcerou známé herečky Lucií sektu a se svými příznivci se pokusil v Itálii vybudovat „tisíciletou říši“. Někteří jim dobrovolně odevzdali majetek.