E Fun Nextbook Premium 8: dotykový tablet se starým Androidem

E Fun Nextbook Premium 8

E Fun Nextbook Premium 8

Poměrně neznámá společnost E Fun představila svůj nový dotykový tablet Nextbook Premium 8, který to s příchodem levných tabletů, jako třeba Kindle Fire, bude mít na trhu těžké.

E Fun Nextbook Premium 8 má osmipalcový displej s podporou multitouch technologie a rozlišením 800 × 480. Tablet je založen na levné jednojádrové ARM Cortex-A8 platformě Rockchips RK2918 s frekvencí 1,2 GHz. Interní flash paměť má kapacitu pouze 4 GB, lze ji však rozšířit pomocí micro SD karty. Výbava zahrnuje WiFi, pohybové senzory, mini USB port, přední 2MPix webkameru nebo integrované reproduktory.

E Fun Nextbook Premium 8E Fun Nextbook Premium 8E Fun Nextbook Premium 8

Kámen úrazu je ale použitý operační systém, kterým je starší Android 2.3, který není přímo určen pro tablety, ale spíše pro menší mobilní zařízení. Jak už bylo několikrát zmíněno, pro tablety je určena především až verze 3.0 a vyšší, která se také v mnoha moderních tabletech vyskytuje.

Systém má navíc několik programů (například Kobo eBook Store, OfficeSuite Viewer, Astro file manager nebo SlideME), koncová cena je stanovena na 299 dolarů (přibližně 6 500 korun s DPH).