Ecclestone přiznal 44 milionů dolarů pro Gribowského. Byl to úplatek?

Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone

V pozadí třetího nejsledovanějšího sportu světa roste skandál: jak jinak než úplatky. Podezření se v této souvislosti váže k prodeji komerčních práv do rukou investiční společnosti CVC Capital Partners v roce 2005 ze strany Bayerische Landesbank, která nedlouho před tím získala nad právy plnou kontrolu.

Příběh CVC se začal zhruba v době, kdy se přes problematickou a vrtkavou skupinu firem Morgan Grenfell a Hellman & Friedman a následně německou firmu EM.TV (zejména kvůli finanční nestabilitě) dostala marketingová práva F1 ke skupině Kirch magnáta Lea Kircha. Kirchovi ručily banky Lehman Brothers, JP Morgan a Bayerische Landesbank, kterým nakonec padla práva na formuli 1 v důsledku nesolventnosti Kirch Group do klína.

CVC odkoupila od Bayerische Landesbank práva přibližně za 1,23 miliardy dolarů. Jedná se podle odhadců a marketingových expertů o cenu značně podhodnocenou. Výhodnost kupní ceny měl zajistit tehdejší manažer rizik v Bayerische Landesbank Gerhard Gribowsky. Odměnou za přijetí poplatku ve výši 44 milionů amerických dolarů, v důsledku kterého byla prodejní cena podstatně nižší, čímž poškodil stávající držitele komerčních práv F1. Z přijetí úplatku podezřívá Gribowského německá policie a v lednu letošního roku jej zatkla a tento měsíc formálně obvinila. Samotná banka se Gribowského činů zříká a tvrdí, že sama utrpěla škodu ve výši 66,5 milionu dolarů. Gribowsky navíc z přijatých peněz nezaplatil daně.

Gribowsky prý šéfovi formule 1 vyhrožoval

Bernie Ecclestone tento týden veřejně přiznal, že Gribowskému skutečně zaplatil. To samé sdělil německým vyšetřovatelům a dodal, že platba je důsledkem vydírání jeho osoby ze strany Gribowského. S policejními vyšetřovateli se dohodl, že o svých činech bude Ecclestone mlčet do doby, než bude Gribowsky formálně obviněn. Gribowsky podle Ecclestona šéfovi F1 vyhrožoval tím, že jej nařkne ze zneužívání Ecclestonovy firmy Bambino Holdings k daňovým únikům. Ecclestone společnosti Bambino Holdings opravdu využil pro přesun svého minoritního podílu ve formuli 1 na svou dnes již bývalou ženu Slavicu za účelem potenciálních úspor vyhnutím se dědické dani. Aby odradil Gribowského od ohrožování jeho byznysu, nakonec s vyplacením 44 milionů dolarů souhlasil. Ty byly Gribowskému doručeny přes země daňového ráje, neboť Gribowsky sám nechtěl, aby přišly přímo z Anglie.

Němečtí vyšetřovatelé ale současně podezřívají samotného Ecclestona, že on sám a jeho společnost Bambino Holdings dostali od Bayerische Landesbank celkem 66,4 milionu dolarů - podle Ecclestona se jedná o provize za zprostředkování prodeje práv společnosti CVC.

Němečtí vyšetřovatelé jsou ale toho názoru, že Gribowsky dostal peníze proto, aby neadekvátně ocenil prodávaný majoritní podíl ve formuli 1 společnosti CVC. Ecclestone sám obviněn nebyl. Vyšetřovatelé prý čekají na to, až jak dopadne soud s Gribowskym, který by se mohl konat již letos na podzim.

Ecclestonova pozice ohrožena

Již pouhá podezření ale ohrožují pozici samotného Ecclestona a CVC by se mohla ještě před tím, než by k formálnímu obvinění potenciálně došlo, svého představitele v Ecclestonově osobě zbavit. Jeho pozice byla nejistá již v roce 2008 a donutila CVC během Velké ceny Maďarska toho roku (tedy přesně před třemi lety) vydat prohlášení, ve kterém Ecclestonovu pozici coby představitele majitele komerčních práv F1 potvrdila.

Na konci příštího roku vyprší současné marketingové dohody mezi CVC, týmy F1 a pořadatelem soutěže, Mezinárodní automobilovou federací (FIA). Zrovna týmům formule 1, ale i FIA (přesněji řečeno jejímu šéfovi Jeanu Todtovi), by případné Ecclestonovo odstoupení přišlo náramně vhod, neboť by tím posílily své šance na zvýšení příjmů z prodeje televizních a dalších práv.