ECE spustí arbitráž proti státu

Kvůli nepovedenému projektu obchodního centra v Liberci bude společnost žádat po státu 50 milionů eur.

Německá developerská skupina ECE Projektmanagement může podat návrh na arbitráž proti státu ještě do konce tohoto nebo příštího týdne. Řekl to jednatel ECE Josef Tobek. Předmětem sporu je postup úřadů při výstavbě obchodního centra v Liberci, ECE bude od České republiky v arbitráži požadovat přibližně 50 milionů eur, tedy asi 1,3 miliardy korun. Stát už pro při hledá právníky. Ministerstvo financí dnes vypsalo výběrové řízení na právní zastupování státu při smírném řešení sporů a v rozhodčích řízeních s ECE. Hodnota vypsaného tendru na právní zastupování Česka proti ECE je 170 milionů korun, nabídky můžou právníci podávat do 26. srpna.
„Ministerstvo financí nesouhlasí s žádnou kompenzací pro německého investora,“ řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob. „Nároky ECE jsme nikdy neuznali,“ dodal. Cílem státu ve sporu s developerem podle mluvčího je, aby Česká republika nemusela na konci chystané arbitráže zaplatit ani korunu.
ECE si nicméně ve sporu věří. „Máme už hotovou analýzu z mezinárodních právních kanceláří k tomu, jaké máme šance,“ uvedl jednatel stavitelské firmy.
Výstavbu obchodního centra Galerie Liberec zastavila ECE v únoru. Projekt od počátku provázely konkurenční spory s nizozemskou firmou Multi Development, která doslova přes ulici staví obchodní centrum Forum. Společnost se odvolala proti původnímu územnímu rozhodnutí a české úřady celou stavbu ECE zablokovaly.
Hlavním důvodem zastavení stavby byl podle dřívějšího vyjádření Tobka postup stavebního úřadu, který prý bez zákonných důvodů přerušoval stavební řízení. Dalším důvodem byl údajně nezákonný postup ministerstva pro místní rozvoj. Ministerstvo v roce 2008 zvrátilo předchozí vyjádření libereckého magistrátu a krajského úřadu a uznalo konkurenční Multi Development jako účastníka stavebního řízení.
Skupina ECE ve 14 zemích spravuje stovku nákupních center. V Česku dosud investovala více než 200 milionů eur (téměř pět miliard korun). V Brně postavila nákupní centrum Galerie Vaňkovka, v Praze loni společně s developerem Unibail-Rodamco otevřela nákupní centrum Arkády Pankrác.