Elektromobilem z Bratislavy do Vídně, města propojí „zelená dálnice“

Elektromobil

Elektromobil

Bratislavu a Vídeň spojí ekologická doprava. Díky projektu VIBRATe (VIdeň BRATislava e-mobility) má na trase mezi metropolemi vzniknout síť dobíjecích stanic pro elektromobily. Program s rozpočtem 1,25 milionu eur (30,6 milionu korun) je dílem rakouských i slovenských společností a na jeho financování se podílí Evropská unie. Podle serveru pravda.sk jde o první přeshraniční projekt na podporu elektromobility v Evropě.

Dobíjecí stanice vzniknou na některých parkovištích nebo před nákupními středisky mezi oběma hlavními městy. Do konce roku by na území Bratislavy mělo stát deset nabíjecích stanic. Nejméně pět z nich má sloužit veřejnosti. První stanice od června stojí před centrálou Západoslovenské energetiky (ZSE), která je hlavním soukromým partnerem projektu za slovenskou stranu.

Bratislava už má k dispozici první elektromobil a elektroskútry. Využití mají najít v oblasti sociální péče a u policie.

„Auto bude k dispozici na sociální účely pro domov seniorů a skútry bude využívat městská policie,“ řekl podle serveru bratislavský primátor Milan Ftáčik. Vůz na jedno nabití ujede až 130 kilometrů.

Projekt VIBRATeProjekt VIBRATe

Infrastruktura pro elektromobily vzniká také v Česku a angažuje se v ní několik energetických společností. Například ČEZ plánuje do roku 2013 postavit kolem 200 dobíjecích stanic. První stanice už představila společnost E.ON a nová místa pro dobíjení chystá i RWE. Společnost Pražská energetika a ekolo.cz pak v červnu v Praze otevřely půjčovnu elektrokol.