Energie teď jiskří. Zatím na suchu

Síla a fyzička. Než se hokejisté karlovarské Energie rozprchnou za letním odpočinkem, pořádně se nadřou.

Začátek přípravy na novou sezonu je u hokejistů vždy neoblíbený. Takzvaná hrubá část přípravné fáze totiž v sobě skrývá jen těžkou dřinu na suchu. Především posilování, běhání a šlapání do pedálů jízdních kol. Tedy činnosti, které by hokejisté měli zúročit v novém ročníku, pokud chtějí být úspěšní. „Je to každoroční koloběh. Čím více se toho v létě natrénuje, o to lépe se pak hraje. Pracujeme na tom, abychom napravili letošní sezonu,“ pokyvuje hlavou asistent trenéra áčka Energie Václav Baďouček. Skončený ročník hokejové extraligy se karlovarskému mužstvu skutečně nepovedl. Z obhajoby mistrovského titulu byla nakonec blamáž a málem baráž o udržení v nejvyšší soutěži. „Vloni jsme odehráli velmi špatnou sezonu, tak se to letos pokusíme co nejlépe napravit,“ hlásil třiadvacetiletý útočník karlovarského áčka David Zucker po návratu z šumavských hvozdů. Na tamních svazích Energetici rozhodně nesbírali houby a borůvky. Právě naopak. V šumavském terénu hráči dřeli, až z nich stříkal pot. Tentokrát pod vedením nového kouče Antonína Stavjani.
„Nemyslím si, že by příprava byla v něčem jiná. Každý trenér má své metody, ale určitě nám přinese to, co potřebujeme. Kondičku a herní taktiku,“ srovnává Zucker přípravu pod novým trenérem a úspěšným Josefem Palečkem, který v předchozím ročníku přivedl karlovarské mužstvo k historicky prvnímu titulu v ročníku 2008/09. Do další sezony však tým s ostrým éčkem na hrudi vstoupil se značně obměněnou obranou, ve které asi nejvíc chyběli zkušení beci Řezníček a Duben. Nově zformované obranné šiky vyrobily v ročníku mnoho chyb, za které mužstvo zaplatilo. Často rozhodujícími góly za zády brankářů. Jedním z nových beků v týmu, kterým se nedařilo, byl David Hájek, někdejší juniorský mistr světa.
„Myslím si, že začátek nebyl tak špatný a že jsem hrál celkem dobře. Potom už se mi ale tolik nedařilo a před Vánoci přišel otřes mozku. Kdybychom jako tým dosahovali lepších výsledků, asi bych se trápil méně,“ ohlíží se za skončeným ročníkem David Hájek, který jeho závěr dohrával v prvoligovém Chomutově.
Na sezonu, která po oslavách přinesla pád, se teď všichni pokusí zapomenout. Extraligový kolotoč se sice roztočí až za dva měsíce, na úspěchu se ale začíná pracovat už nyní.
„Na Šumavě jsme měli hlavně cyklistiku. Naštěstí nám skvěle vyšlo počasí,“ pochvaluje si Zucker, který v posledních dvou sezonách vstřelil jedenáct gólů. „Něco jsme tam najezdili. Někteří hráči snášejí letní dril lépe, jiní hůře. Bez tvrdé přípravy to ale nejde,“ upozorňuje Václav Baďouček. Po návratu ze Šumavy se mužstvo připravuje v letním duchu. Posilovnu střídá kolo nebo zelený trávník. Na něm si hokejisté zpestřují honbu za fyzičkou. V přípravných zápasech porazili hned dvakrát účastníky fotbalové I. B třídy – nejdříve Sedlec 4:1, pak i Dalovice 3:0. Před hráči je teď třítýdenní dovolená, a tedy čas k vyčištění hlavy. Většina ji prožije se svými nejbližšími, ať už v Česku, nebo v zahraničí. „Dovolenou budu samozřejmě trávit s rodinou. Mám syna, ale hokejista z něj asi nebude. Závodně se věnuje plavání a celkem se mu daří,“ říká David Hájek.
Jeho spoluhráč David Zucker stráví první týden volna hlavně objížděním známých na Slovensku. Zbytek své dovolené už bude věnovat i tréninku. „Chtěl bych zkusit zajít třeba na led, jestli někdo se mnou půjde,“ směje se.
V příštím roce chce mužstvo znovu bojovat v play-off. Pomáhat mu v tom bude i zkušený útočník Petr Sailer, který se do Karlových Varů vrací z Českých Budějovic po roční odmlce. „Každopádně se musíme dívat na to, aby nám pár důležitých kroků neuniklo. Je to především dobrý vstup do ex-traligy, což je podle mě priorita. Pokud se nám toto podaří, a já věřím, že ano, tak se od toho odrazí hra i psychika mužstva a můžeme se dívat dál dopředu. Sezona se pak bude lámat kolem Vánoc,“ těší se Sailer.