Era: V olympijském Londýně lze ušetřit nejen za ubytování

Hotely v centru Londýna s blížícím se zahájením olympijských her zvedly své sazby za ubytování až na dvojnásobek. Ze studie Hotels.com vyplývá, že se průměrná cena v širším okruhu centra bude pohybovat kolem 6000 korun za noc. „Vzhledem k tomu, že v Londýně je kvalitní městská doprava, doporučil bych raději zvolit ubytování mimo centrum,“ radí výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil.

Při hledání lze využít například webové stránky booking.com, kde se zvolí ubytování podle ceny. Za rezervaci se navíc nic neplatí. Pokud si zájemce nepotrpí na luxus, může využít i hostely, případně nízkonákladové ubytovny. V Londýně jsou například dvě slovenské, které nabízejí ubytování od 7 do 11 liber. Řada českých cestovních kanceláří také nabízí zájezdy na olympiádu, jejich cena se pohybuje již kolem 11 tisíc korun.

„Nízkonákladové letecké společnosti sice nabízejí nejlevnější letenky již od 1400 Kč, ale většina je už v tuto chvíli vyprodaná. Při nákupu letenek si dejte pozor, aby v ceně byly zahrnuty veškeré poplatky, včetně platby za zavazadlo a letištních tax,“ upozorňuje Pospíšil. Každé ze čtyř londýnských letišť - Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted - má dobrou autobusovou dostupnost do centra, která je levnější než taxi a pohybuje se kolem deseti liber. Na Heatrow je dobré zvolit dopravu metrem, která je také nejlevnější variantou. Za 60 minut cesty se platí čtyři libry. „Ušetřit můžete také tím, že budete cestovat jen s příručním zavazadlem nebo se sami odbavíte na webových stránkách letecké společnosti,“ radí.

Pořadatelé letních olympijských her v Londýně slibovali, že bude k dispozici téměř devět milionů vstupenek. Podle organizátorů si zhruba 75% z nich koupí domácí návštěvníci. Vstupenky je možné zakoupit přes internet. Na každou disciplínu je nabízeno několik cenových kategorií vstupenek. Nejlevnější místa jsou označena jako kategorie C, D, E. Jednotlivé soutěže začínají ráno zhruba v 8 hodin a končí v pozdních večerních hodinách. Proto je možné kombinovat řadu klání, jen si je potřeba předem zjistit, kde se daná disciplína koná. Doprava mezi stanovišti může trvat i dvě hodiny. „V současnosti jsou již volné vstupenky vyprodané. Využijte proto webové stránky tří oficiálních prodejců: Čedok, IBTrael a SLAN tour,“ poznamenává Pospíšil.

Návštěvník se musí připravit také na to, že společně s vyšší cenou za ubytování rostou i ceny běžného zboží. Mimo jiné za to mohou pohyby měnových kurzů. Například toastový chleba stojí v průměru 0,8 £, sýr nebo šunka 1,9 £ a voda 0,6 £. Typické fastfoodové jídlo fish and chips se koupí na ulici v průměru za 5 £, v restauraci kolem 10 £. „Nejvýhodnější je placení platební kartou, protože vám odpadá nebezpečí ztráty vyšší sumy hotovosti, nemusíte čekat na nejvýhodnější kurz a samozřejmě jako v tuzemsku i v zahraničí jsou platby kartou u obchodníků bez poplatků,“ říká Pospíšil.

V Londýně během hlavních prázdnin většina velkých obchodních domů láká davy turistů. „Ve slevách můžete pořídit zboží až o 50 - 70 % levněji. Pokud ale chcete zažít pravou atmosféru města, pak si zajděte na trhy Portobello Road Market ve čtvrti Notting Hil,“ dodává Pospíšil. Je však třeba dát pozor na kapsáře.