Estonský primát: Země spouští síť stanic pro elektromobily

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Estonsko se dnes stalo vůbec první zemí na světě, která spouští celonárodní veřejnou síť dobíjecích stanic pro elektromobily. Projekt financovaný z prodeje emisních povolenek je součástí celoevropské snahy o snížení emisí oxidu uhličitého.

V zemi vyrostlo 165 dobíjecích stanice, které jsou strategicky rozmístěné podél hlavních silničních tahů a ve městech. Řidiči se tak nemusejí obávat, že by během cesty elektromobilem uvázli. Stanice jsou také vybavené jednotným platebním systémem.

Vláda projekt financovala z prodeje deseti milionů emisních povolenek firmě Mitsubishi Corporation. Na základě dohody s japonskou společností z roku 2011 vláda navíc získala 500 elektromobilů této značky a prostředky pro systém finanční podpory pro lidi, kteří si rozhodnou koupit vlastní elektromobil.

Estonsko má zhruba 1,2 milionu obyvatel. V zemi je nyní 619 elektromobilů, již zmíněných 500 ale používají úřady. Manažer projektu Jarmo Tuisk doufá, že díky vybudované infrastruktuře stoupne letos počet aut poháněných elektřinou vlastněných soukromníky na 200.

Už nyní ale v Estonsku připadá jeden elektromobil na 1000 vozidel, což zemi řadí na druhé místo za Norsko s poměrem čtyř elektromobilů na 1000 aut. Třetí je Nizozemsko.