Evropští byrokrati nerozumí internetu, pustil se Google do Bruselu

google

google Zdroj: ctk/AP

Z Kanady do USA: Na návštěve v Googlu
Z Kanady do USA: Na návštěve v Googlu
google
Sídlo Evropské komise v Bruselu
Společnost Google spolupracovala s FBI na základě tajného soudního rozhodnutí.
9
Fotogalerie

Viceprezident Googlu Kent Walker se na blogu společnosti ostře pustil do Evropské komise, kterou kritizoval za to, že ani po letech neuzavřela antimonopolní vyšetřování internetového hegemona na starém kontinentu. Horký brambor si tak přehazuje jedno sestavení komise za druhým a dohoda je v nedohlednu.

Podle Walkera unijní úřednici v podstatě nerozumějí obchodní soutěži a inovaci považuji za nepovolené praktiky. Komisi se nelíbí především specializované widgety ve vyhledávači, které upřednostňují vertikální služby Googlu (zejména Nákupy) před ostatními.

Google se dlouhodobě brání slovy, že jeho Nákupy jsou ve srovnání s katalogy jako Amazon a eBay relativně malou službou, o zneužívání pozice tedy nemůže být řeč. Evropské srovnávače cen, které před lety vyšetřování odstartovaly, nicméně konstatují, že Nákupy nelze srovnávat s Amazonem, ale právě jen se srovnávači cen, kde je již pozice Googlu jiná.

Podle nich a skupiny Fairsearch, která tyto společnosti mediálně zastupuje, zvýhodňováním vlastních služeb poškozuje Google především samotné surfaře.

Těžko říci, kdy vyšetřování Googlu v Evropě skončí a kam se ještě rozšíří, stojí však za připomenutí, že na mnoha velkých a technologických trzích se již Google s regulátory dávno dohodl – zejména v domovských USA nebo třeba v Kanadě.

Článek vyšel na serveru Živě.cz