Google oficiálně a jasně vzkázal Evropské komisi: Jsme nevinní

google

google Zdroj: CC BY 2.0: Robert Scoble; Flickr.com

Google
google
Google
Google
5
Fotogalerie

Americký internetový gigant Google dnes oficiálně odmítl obvinění Evropské komise, že porušuje antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu s internetovým vyhledáváním. Podle hlavního právníka společnosti Kenta Walkera tato obvinění nemají žádné faktické, právní ani ekonomické základy.

Evropská komise loni v dubnu Google obvinila, že ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňuje vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek. Letos v červenci pak přišla s dalším obviněním ohledně omezování reklamy konkurentů.

Komise dnes potvrdila, že reakci Googlu obdržela. "Reakci Google pečlivě posoudíme, než rozhodneme o dalším postupu," uvedl podle agentury Reuters mluvčí komise Ricardo Cardoso. "V této fázi nemůžeme předjímat konečný výsledek vyšetřování," dodal.

Podle agentury Reuters by Evropská komise mohla o této kauze rozhodnout v příštím roce. Komise může v případě porušování antimonopolních pravidel vyměřit firmám pokutu ve výši až deseti procent jejich celosvětových tržeb.