EXPO REAL 2011 nastíní výhledy realitního trhu na příští měsíce

Na počátku října se na mnichovském výstavišti otevřou brány největší evropské přehlídky komerčních nemovitostí, veletrhu EXPO REAL 2011. Jaká budou stěžejní témata letošního již 13. ročníku, jsme se zeptali Eugena Egetenmeira, obchodního ředitele společnosti Messe München GmbH, která EXPO REAL tradičně pořádá.

Hospodářská krize je zřejmě překonána. Co očekáváte od veletrhu EXPO REAL 2011?

Až na pár výjimek se situace v oblasti realit opravdu zlepšila, a to by se samozřejmě mělo odrazit i na blížícím se veletrhu EXPO REAL 2011. Ten bude probíhat na celkové ploše 64 tisíc metrů čtverečních celkem v šesti halách, což je stejné jako v loňském roce, ale haly budou opravdu naplněny do posledního místa. Vystavovatelé mají letos opět mnohem větší stánky a i ti, kteří se v posledních letech neúčastnili, budou letos opět vystavovat.

Jaká jsou stěžejní témata letošního doprovodného a konferenčního programu?

Program konferencí s více než 100 přednáškami je opravdu bohatý. Intenzivně se bude zabývat otázkami z oblasti finančních a investičních strategií v období po krizi, hodnocením trhu, a to především v mezinárodním měřítku. Tentokrát nebude chybět ani téma z oblasti nemovitostí, které mají budoucnost, dále otázky měnového charakteru, s tím spojené problémy a působení na trh nemovitostí. Velký důraz bude kladen na země střední a východní Evropy, jejich šance a rizika v investicích. Zdůraznil bych i „City Future Dialogue“, kde bude projednávána budoucnost jednotlivých zemí a regionů, jejich konkurenceschopnost. Nesmíme zapomenout na program konference z oblasti cestovního ruchu zaměřené na hotely, kde budou odborníci z této oblasti projednávat například vliv sociálních médií na dobré jméno managementu.

Jaká zvýhodnění nabízí EXPO REAL svým zákazníkům v porovnání s jinými veletrhy?

Jaká jsou podle vašeho názoru současná stěžejní témata a trendy v oblasti nemovitostí?

Víc než kdy jindy je téma financí středem zájmu. Velmi časté je téma syndikované finance, udržitelný rozvoj a trendem se stává i uvědomění si, že hospodářský rozvoj, ekologie a ekonomie musejí být pojednávány společně. Součástí konferenčního programu bude i téma, jak ovlivní nové směrnice EU, Solvency II, Basel III či AIFM oblast nemovitostí.

Je v tomto roce kladen větší důraz na nějakou konkrétní zemi či země?

V tomto roce bychom se opět rádi intenzivněji zaměřili na oblast východní a jihovýchodní Evropy, kde se po období krize projevují pozitivní tendence. Mimo jiné se na veletrhu představí země jako Chorvatsko, Černá Hora, Srbsko, Slovinsko, Maďarsko a Rusko. Mezi velké vystavovatele patří samozřejmě Rakousko, Nizozemsko, Lucembursko, Francie, Velká Británie a USA.