Facebook musí blokovat urážky proroka, nařídil mu to turecký soud

Facebook

Facebook Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Marco via Flickr

Turecký soud nařídil sociální síti Facebook, aby zablokovala množství stránek, které považuje za urážlivé vůči proroku Mohamedovi. Soud rovněž pohrozil, že by mohl Facebook v zemi zcela zakázat, jestliže společnost nesplní jeho požadavky. Informovala o tom turecká média.

Nedělní rozhodnutí soudu je reakcí na požadavek tureckého státního zástupce, uvedla turecká televize TRT. Turečtí představitelé patřili mezi velké kritiky satirického francouzského týdeníku Charlie Hebdo.

Po útoku na pařížskou redakci časopisu vyšlo v Turecku zhuštěné vydání nového čísla týdeníku jako příloha opozičního listu Cumhuriyet. Turecká prokuratura v reakci na to zahájila vyšetřování proti dvěma redaktorům listu.

Sociální sítě jsou tureckým představitelům trnem v oku již delší dobu, zejména kvůli tomu, že se na nich organizují nejrůznější protivládní protesty.

Loni v dubnu tehdy ještě premiér, nyní prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil mikroblogovou sociální síť Twitter z daňových úniků. O měsíc dříve vláda dokonce dočasně zablokovala přístup k Twitteru a videoserveru YouTube a pohrozila zákazem Facebooku.