Facebook spouští videohovory přes Skype

Facebook

Facebook Zdroj: ctk

Největší světová internetová sociální síť Facebook zavedla ve spolupráci se Skypem novou službu – videohovory, které bude na svých stránkách nabízet zadarmo. Podle analytiků tím Facebook odpovídá na rostoucí konkurenci ze strany Googlu, který na trh uvádí novou sociální síť (či spíše tzv. sociální nadstavbu) označovanou jako Google+. Google ji zatím testuje s omezeným počtem uživatelů, hegemonie Facebooku v sektoru sociálních sítí by se ale mohla otřást.

Spolupráce Facebooku se Skypem posiluje vazby sociální sítě s Microsoftem, který v současnosti operátora bezplatných internetových hovorů kupuje. Partnerství má Facebooku pomoct udržet si pozici ve stále ostřejším konkurenčním prostředí na internetu. O miliardy dolarů z online reklamy se vede tuhý boj, ze sociálního prostoru internetu si kromě Googlu chtějí ukrojit víc i další - třeba rychle rostoucí Groupon a Twitter.

„Včleněním bezplatných videohovorů přímo do svých služeb přidává Facebook svým uživatelům další důvod, proč portál využívat a být na něm delší dobu,“ komentoval pro Reuters tah sociální sítě analytik Gartneru Ray Valdes.

Na rozdíl od Google+, který nabízí videokonferenční hovory až pro deset lidí, budou na Facebooku videohovory maximálně pro dva účastníky. Podle šéfa firmy Marka Zuckerberga je to nejvyužívanější typ takového hovoru, zároveň ale dal najevo, že o zavedení skupinových volání uvažuje.

Skype chce přes Facebook získat nové uživatele

Jestli partnerství Facebooku a Skypu provázely i nějaké finanční transakce není jasné. Každopádně pro Skype, který má nyní 145 milionů uživatelů, je Facebook s 750 miliony členy skvělou příležitostí, jak oslovit další zákazníky.

„Pro nás má spolupráce s Facebookem z hlediska byznysu velkou logiku. Podaří se nám zasáhnout velký počet lidí. Časem bychom pak přímo na Facebooku mohli nabízet i některé služby, které jsou placené,“ ucituje šéfa Skypu Tonyho Batese agentura Reuters.

Od spolupráce Skypu s Facebookem si hodně slibuje i Microsoft. Softwarový gigant chce posílit na poli internetu, kde se mu stále nedaří tak, jak by si přál. Microsoft Skype koupil za cenu, která je téměř desetinásobkem ročních tržeb internetového operátora. Doufá ale, že včleněním Skypu do svých webových služeb přitáhne další internetové uživatele a posílí tak i pozici svého vyhledávače Bing v souboji s Googlem.