Facebooku vzrostly tržby o 60 procent. Už umí vydělávat na mobilech

Vývoj akcií Facebooku

Vývoj akcií Facebooku Zdroj: Yahoo Finance

Největší světová internetová sociální síť Facebook ve třetím čtvrtletí pokračovala v přesunu z loňských ztrát do vysokého zisku. Čtvrtletní výnosy se zvýšily o 60 procent, sdělila dnes společnost. Výsledky předčily očekávání akciového trhu.

Čistý zisk Facebooku dosáhl 425 milionů dolarů (téměř osm miliard korun) proti ztrátě 59 milionů dolarů o rok dříve a ve srovnání se ziskem 333 milionů USD ve druhém čtvrtletí letošního roku. Tržby společnosti dosáhly 2,02 miliardy dolarů a z toho už 49 procenty, tedy téměř miliardou dolarů, se na nich podílely pozorně sledované příjmy z reklam na mobilních aplikacích. Oproti výnosům zhruba 150 milionů dolarů před rokem tak mobilní tržby vzrostly zhruba šestinásobně.

Analytici podle agentury Reuters odhadovali v průměru tržby Facebooku na 1,9 miliardy dolarů. Akcie firmy po zprávě vzrostly o více než deset procent na nové maximum 54 dolarů.

Akcie Facebooku za poslední tři měsíce vyskočily na zhruba dvojnásobek. Investoři se po počátečním chladném přístupu k firmě stále více přesvědčují, že firmě se na klíčovém trhu reklamy na mobilních zařízeních podařil průlom. Analytici Wall Street předpokládali, že tržby firmy z reklam na mobilních aplikacích se budou ve třetím čtvrtletí pohybovat mezi 760 a 840 miliony dolarů.

Facebook uvedl své akcie na burzu loni v květnu při ceně 38 dolarů za kus. Loni v září se jejich cena kvůli obavám o vyhlídky firmy propadla až na 17,55 dolaru.

Facebook se v posledním roce zaměřuje na zvýšení příjmů z reklamy na mobilních zařízeních, tedy chytrých telefonech a tabletech. Firma v uplynulých měsících představila řadu nových produktů a změn.

Vývoj akcií Facebooku:Vývoj akcií FacebookuVývoj akcií Facebooku | Yahoo Finance