Festival opět zve na filmy, při nichž se tají dech

Za adrenalinem, vzduchem, vodou, horami i pouští do biografu. Je tu už sedmý ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů, který se bude potřetí konat i v sušickém kině.

Ve dnech 21. až 23. října tu mohou fandové tohoto druhu dokumentů zhlédnout to nejlepší z oblasti horolezecké, cestopisné, extrémních i vodních sportů. Nejdřív diváci dostanou možnost vystoupat, díky stříbrnému plátnu, na Annapurnu – a jak tvrdí název snímku, bude to na lehko. Poté se podívají se dvěma týmy horolezců na horu Arwa Tower v Himalájích a na závěr prvního bloku sesviští freeridem na lyžích z kolmých stěn Aljašky. Druhý festivalový blok, ve středu večer, nabídne čtyři české snímky. První přiblíží cestovatelskou expedici, která plní téměř nereálný sen. Sen kluka připoutaného na invalidní vozík, který touží vidět Ekvádor a Galapágy.

Další snímky zavedou diváky do extrémních podmínek vody a hor a pro oddych připravili pořadatelé krátký dokument o docela obyčejném vodáckém putování po Sázavě. Ani v dalších festivalových blocích se nebude publikum nudit, ačkoli v sále kina bude podstatně bezpečněji, než bylo při natáčení jednotlivých soutěžních snímků. Krásy a zajímavosti Moravskoslezského kraje jsou sice balzámem na duši, ale po filmu, který přiblíží nejdivočejší setkání světa s medvědy, budou možná jen slabou náplastí na zjitřené nervy diváků. Protože partnerem letošního festivalu je město Ostrava, kandidát na titul Hlavní evropské město kultury 2015, objevuje se v nesoutěžní kategorii i jeho prezentace.

Ta poslouží jako oddych mezi extrémním výstupem v Patagonii a plavbou nejhlubším údolím světa na veletoku Indus. Vyvrcholením sušické zastávky Mezinárodního festivalu outdoorových filmů bude projekce výjimečného extrémního skialpinistického filmu Mount St. Elias. Snímek o partě mužů, dvou Rakušanů a jednoho Američana, kteří se v květnu 2007 rozhodli vystoupat na téměř kolmou stěnu hory a pak ji sjet na lyžích. V letošním ročníku bylo do přehlídky zařazeno šedesát devět soutěžních filmů a pět nesoutěžních filmů ze třinácti států světa. Festival probíhá postupně ve dvaadvaceti městech, má 109 filmových dnů s 209 filmovými bloky a celkem bude promítáno 314 filmových hodin. Od zahájení v Ostravě až po zakončení v Praze urazí festivalové filmy 4570 kilometrů.