Film o Armstrongovi je strhující jako jízda z kopce

Ben Foster se představil v roli Lance Armstronga, který se z ukázkového vítěze stal ukázkovým podvodníkem

Ben Foster se představil v roli Lance Armstronga, který se z ukázkového vítěze stal ukázkovým podvodníkem Zdroj: bohemia NP

Hraný film o kauze Lance Armstronga natočil Stephen Frears jako zábavnou krimi, která upozorňuje na naši touhu po snadné výhře a lásku k inspirativním pohádkám.

O Lanci Armstrongovi, cyklistovi, který se stal ikonou, když vyhrál sedmkrát Tour de France, a pak odpadlíkem, když byl usvědčen z dopingu a zavržen, už existuje skvělý dokument Alexe Gibneyho. Jeho Armstrongova lež ukazuje zákulisí případu.

Novinka Stephena Frearse The Program: Pád legendy jako hraný film dokáže zavést diváka přímo do pokoje, kde si cyklisté vyměňovali krev, aby prošli dopingovou kontrolou. A také blíže do mysli člověka, který porazil rakovinu a rozhodl se porazit i všechno ostatní za každou cenu. Do kontroverzní osobnosti se ponořil Ben Foster. Jeho intenzivní výkon nevyzpytatelně balancuje mezi šarmem a děsivostí a víc osvětluje závislost sportovce na dopingu a lžích. Frearsův film je dost chytrý a evropský na to, aby z Armstronga nedělal monstrum, s nímž nemáme nic společného. Proto v něm tak vyniká postava cyklisty Floyda Landise. I on chce jakkoli vyhrát – neumí ale tak dobře podvádět jako Armstrong.

Britští tvůrci, kam patří i scenárista Trainspottingu John Hodge, se na to, jak se nenormální chování stalo pro jeho protagonisty naprosto běžným, dívají s absurdním humorem.

Scény vyhýbání se dopingu jsou předvedené téměř jako groteska, nechvalně proslulý doktor Ferrari působí se svým blahosklonným sebevědomím jako padouch ze staré bondovky. Příběh, který sám Frears nazývá kriminálkou, jede jako cyklista z kopce. Jen škoda, že jeho zhuštěnosti padl za oběť celý Armstrongův rodinný život.

Filmovým Programem zároveň neustále probublává rozhořčená nevěřícnost, morálka slušného člověka reprezentovaného novinářem Davidem Walshem (Chris O’Dowd), podle jehož knihy scénář vznikl. Proč nikdo další o Armstrongovi a jeho zázračných výsledcích nechtěl pochybovat? Pád legendy nenásilně upozorňuje na touhu po snadné výhře a lásku k inspirativním pohádkám – právě kvůli nim je kauza fascinující a relevantní.

The Program: Pád legendy
(krimi, Británie/Francie 2015, 103 minut)
Režie: Stephen Frears
Scénář: John Hodge podle knihy Davida Walshe
Hrají: Ben Foster, Guillaume Canet, Jesse Plemons, Jesse Plemons, Lee Pace, Edward Hogg
Hodnocení: 80 %