Filmová recenze: Hvězdně obsazené Sedmilhářky jsou komedií i dramatem

Ze seriálu Sedmilhářky

Ze seriálu Sedmilhářky Zdroj: HBO

Nicole Kidmanová
2
Fotogalerie

Po loňské velmi úspěšné seriálové sezoně přišla HBO s minisérií s hvězdným dámským obsazením. Seriál HBO Sedmilhářky se může pochlubit hvězdami jako Reese Witherspoonová a Nicole Kidmanová. Režie se ujal Jean-Marc Vallée, který stojí za filmy Divočina či Klub poslední naděje.

Seriál popisuje tabuizovaná témata od bezmezné mateřské lásky přes vztahy exmanželů žijících ve stejném městě, domácí násilí až po znásilnění. Všechny tři hlavní postavy, zdánlivě dokonalé matky, které se naplno věnují svým dětem, postupně vnášejí do děje své problémy.

Právnička Celeste (Nicole Kidmanová) pod nátlakem zůstává doma se svými dětmi. Navenek tvoří se svým manželem dokonalý pár, který je žádanou ozdobu každé akce. Kontrastem je úzkoprsá Madeline v podání Reese Witherspoonové, která si nedokáže představit vteřinu bez dětí a realizuje se v městském divadle. Trojici doplňuje Jane (Shailene Woodleyová), matka samoživitelka, která chce v místě děje, kalifornském městečku Monterey, začít nový život. Právě tam v přepychových domech na břehu oceánu se odehrává děj seriálu.

Matky prvňáčků se neustále potkávají na školní půdě, zdánlivě banální předvídatelné vztahy maloměstských paniček se ale komplikují kvůli vraždě, jež se odehraje na benefiční školní párty. Vrah ani oběť známi nejsou, průběh vyšetřování narativně připomíná první sérii Temného případu. Tvůrci rozehrávají jednotlivé příběhy postav souběžně s prostřihy policejního vyšetřování, které utváří pestrý obraz maloměstské komunity. Poslední díl však vygraduje v překvapivou pointu.

Celkový dojem umocňuje hudba, která se za pomoci prvňačky Chloe dostává do popředí. Místy písně dokonce nahrazují dialogy postav. Díky zpracování a stylu vyprávění se tak nejedná o lacinou komedii, ale kvalitně natočený, místy důkladně psychologicky dramatický seriál.

Sedmilhářky

(komediální seriál, USA, HBO)

Režie: Jean-Marc Vailée
Hrají: Reese Witherspoonová, Nicole Kidmanová, Shailene Woodleyová, Alexander Skarsgård
Hodnocení: 90 %