Firma Edwards na Hané chystá vývoj a výrobu speciálních vývěv

firma Edwards na Hané rozšiřuje výrobu turbomolekulárních vývěv

firma Edwards na Hané rozšiřuje výrobu turbomolekulárních vývěv Zdroj: Edwards

Pobočka společnosti Edwards v Lutíně nedaleko Olomouce se stala hlavním výrobcem jednoho z nejsofistikovanějších zařízení na světě, turbomolekulárních vývěv určených pro analytické laboratorní přístroje. Firma v rámci skupiny investovala do dalšího rozšíření tamního závodu asi dvanáct milionů korun, díky investici nabere také dvacet nových pracovníků.

Rozšíření výroby turbomolekulárních vývěv si v Lutíně vyžádalo stavební úpravy a dodatečný prostor o ploše 118 m2. Relativně malý prostor však byl „vykoupen“ svými nároky na provoz - výroba technologie totiž vyžaduje velmi vysoký stupeň čistoty.

Podle vedení podniku se bude firma díky novým prostorám moci zaměřit na vývoj nových speciálních typů vývěv šitých na míru globálním zákazníkům firmy. „Zkušenosti a kvalifikovaná pracovní síla, které máme v Lutíně k dispozici, jsou pro výrobu tak komplikovaných zařízení jako jsou turbomolekulární vývěvy nezbytností,” dodal k rozšíření generální ředitel závodu Nick Evans.

V lutínském závodě Edwards v současnosti pracuje přes 450 zaměstnanců. Turbomolekulární vývěvy jsou přesné přístroje schopné vygenerovat silné vakuum bez použití jediné kapky oleje. Jsou určeny pro pokročilé vědecké obory. Rotory turbomolekulárních vývěv dosahují až 90 tisíc otáček za minutu a jsou schopny dosahovat hodnot vakua na hranicích technologických možností lidstva pro průmyslové využití.

firma Edwards na Hané rozšiřuje výrobu turbomolekulárních vývěvfirma Edwards na Hané rozšiřuje výrobu turbomolekulárních vývěv | Edwards