Firmy a instituce mohou snížit náklady na IT minimálně o třetinu

Náklady na informační technologie často tvoří nezanedbatelnou položku ve firemním rozpočtu. Díky moderním technologiím je však možné na správě a provozu firemního IT výrazně ušetřit. Pomocí vhodně zvoleného outsourcingu technologií a správy IT u společnosti Master Internet mohou firmy snížit své náklady na IT minimálně o třetinu.

Na správě IT můžete ušetřit Podle údajů českého statistického úřadu z roku 2011 stojí firmu jeden kvalitní IT správce i 420 tisíc korun ročně. Při využití pronájmu cloudového serveru a outsourcingu správy je možné tyto náklady snížit. „Podle našich propočtů je možné využitím outsourcingu IT služeb v datacentrech snížit náklady na podnikové IT minimálně o 32 %. Odpadnou totiž starosti s údržbou zakoupeného hardwaru a nutnost zaměstnávat celý tým administrátorů,“ uvedl Filip Špaček, provozní ředitel společnosti Master Internet, která provozuje datová centra v Praze a Brně.

Nepotřebujete vlastní vybavení Díky moderním technologiím již nemusí průmyslové firmy provozovat své vlastní servery. Všechen důležitý hardware lze totiž pronajmout v datacentru společnosti Master Internet za cenu od 4920 Kč ročně. Odpadají tak náklady na nákup serverů a příslušného softwaru, ale i nezanedbatelné výdaje na jejich provoz a správu. Důležité je, že si již firmy nemusí pronajímat servery ve fyzické podobě, ale platí jen za požadovaný výkon a prostor pro data s možností prakticky neomezeného růstu. Takové řešení je označováno jako cloud hosting.

Plaťte jen takový výkon, který opravdu využijete S úsporami souvisí i vysoká flexibilita outsourcovaného IT. Díky principu pronájmu části výpočetního výkonu cloudové platformy e možné využívat a platit jen výkon serverů, který v danou chvíli podnik využívá. Navíc je možné výkon podle potřeby zvyšovat či snižovat. Díky tomu mohou firmy podnikající v oblasti průmyslu snadno svoji IT infrastrukturu rozšiřovat případně optimalizovat tak, aby neplatily zbytečně za služby, které nepotřebují.

Provoz serverů bez výpadků Externí provozovatelé IT služeb si většinou uvědomují, že dobré zabezpečení datacenter je pro průmyslové podniky důležité. Svá data a aplikace totiž firma svěřuje třetí straně, která za ně zodpovídá. Při přechodu na firemní IT zajišťované pomocí cloudových služeb je proto zásadní garance dlouhodobého provozu datacenter bez poruch. „Našim zákazníkům jako jeden z mála provozovatelů datacenter smluvně garantujeme 99,99% provoz serveru bez výpadků. Pokud ale náhodou k výpadku přece jen dojde, problém je napraven v řádu minut,“ sdělil Filip Špaček ze společnosti Master Internet.

Následujte světové trendy Při vhodném nastavení outsourcingu IT mohou firmy ušetřit nezanedbatelné náklady, které by jinak musely investovat do provozu vlastních serverů. O zájmu firem o cloudhosting svědčí například i loňský výzkum společnosti KPMG, který proběhl celosvětově mezi více než 800 manažery firem. Podle jeho výsledků 81 % společností jeho využití buď zvažuje, plánuje jeho implementaci, nebo již cloudovou strategii přijalo.