Firmy se chystají na chřipku

Česko prý čeká chřipková pandemie. Sedmička zjišťovala, jak se na ni připravují karvinské podniky.

Lidí, kteří na Karvinsku onemocněli chřipkou přibývá. Jak zjistila redakce Sedmičky velké místní podniky už ví, jak by postupovali, kdyby jim onemocnělo chřipkou více zaměstnanců. Lidé z vedení však připouštějí, že pandemie může v nejhorším případě ohrozit i chod podniku. „Každou společnost ovlivní onemocnění většího počtu zaměstnanců. Neplatíme jen prvních čtrnáct dnů nemocenské v částce padesát pět až šedesát procent mzdy pracovníka, ale i další náklady spojené s jeho zastoupením. To může být třeba formou přesčasu, nebo najmutím nových pracovních sil,“ uvedl manažer ArcelorMittal Tubular Products Karviná Rostislav Jevický. Pokud by v místních podnicích onemocnělo více lidí najednou, zvažovalo by vedení ArcelorMittal Tubular Products Karviná, i nucenou dovolenou. V ostravsko-karvinských dolech sázejí na prevenci, pracovníci elektrárenského podniku ČEZ budou proti prsaečí chřipce očkováni.
Vedoucí pracovníci společnosti ArcelorMittal doufají, že výrobu nebudou muset přerušit. Proti chřipce už připravili jednoduchý plán a dokonce oslovili i pracovní agentury. „To proto, abychom mohli případně rychle doplnit chybějící pracovníky,“ doplnil Jevický.
Výpadek většího počtu zaměstnanců by velké podniky na Karvinsku stál nemalé peníze. „Každou společnost ovlivní onemocnění většího počtu zaměstnanců. Nemocnému platíme prvních čtrnáct dnů nemocenské pětapadesát až šedesát procent mzdy. Zatěžují nás i další náklady spojené s jeho zástupem,“ uvedl Jevický.

V OKD školili, ČEZ bude očkovat

V Ostravsko-karvinských dolech chtějí nemoci předejít a žádná omezení kvůli chřipce nepřipravují. Horníci v zimním období fasují krabičky s vitaminy. „Sázíme především na prevenci. Vitaminové přípravky pomáhají většině lidí projít chřipkovým obdobím bez onemocnění,“ potvrdil mluvčí OKD Vladislav Sobol. Firma kvůli chřipce žádný finanční kolaps nečeká. „S proplácením nemocenské jsme počítali už při tvorbě našeho podnikatelského plánu. A protože v těchto dnech nepřibylo větší množství nemocných, budou nám s největší pravděpodobností peníze na vyplácení nemocenských stačit,“ vysvětlil Sobol.
Pracovníci elektrárenského podniku ČEZ budou proti prasečí chřipce očkováni. „Vytipovali jsme klíčové zaměstnance, kteří jsou důležití pro zajištění výroby elektřiny. Jedná se asi o pět tisíc osm set lidí, kteří by měli být očkováni proti prasečí chřipce,“ řekla mluvčí Skupiny ČEZ Alice Lutišanová. S očkováním se v energetickém gigantu ČEZ začne ve chvíli, kdy obdrží očkovací vakcínu a pokyn od ministerstva zdravotnictví.