Fotbalový podzim ukončilo derby

Fotbalisté Liberce remizovali v ligovém derby s Jabloncem 2:2 a udrželi tím po podzimní části nejvyšší soutěže druhé místo.

První polovina sezony se Liberci vyvedla. V patnácti zápasech nasbíral Slovan jednatřicet bodů a teprve podruhé v historii překonal hranici třiceti bodů po podzim. Poprvé to bylo v sezoně 2005/2006 pod vedením Vítězslava Lavičky. Před zimní přestávkou měl tehdy Liberec čtyřiatřicet bodů.

První derby Liberce s Jabloncem skončilo stejně jako poslední remízou, ale 1:1. V září 1994 se střelcem jediného libereckého gólu stal Martin Hašek, současný trenér Sparty.

„Na derby si pamatuji. Byla to pro mě událost. Jsem Liberečák, ale po revoluci jsem pracoval v Jablonci, a tak to byla pro mě taková srdeční záležitost,“ vzpomíná Pavel Kopecký, jeden z fanoušků, který viděl první ligový duel Liberce s Jabloncem.

Hned na jaře 1995 se Jablonec vydal do Liberce. Osmadvacátého dubna se začala psát stále platná tradice - Jablonec na liberecké půdě nevyhrál a trvá to už šestnáct let. Tehdy liberecký Slovan zvítězil 2:1.

První vítězství Jablonce v derby přišlo až v roce 1996. Za domácí Jablonec se tři minuty před koncem trefi l Procházka, který nastartoval sérii domácích výher. Od té doby se sázkařům vyplatilo sázet v derby na domácí. Ti získávali v následujících šesti utkáních plný bodový příděl.

Nuda bez branek

Za nejnudnější derby lze považovat ta ze sezony 1999/2000. Jak utkání v Jablonci, tak v Liberci skončilo 0:0 a fanouškům se fotbal nelíbil. To se opakovalo i o čtyři roky později, kdy oba zápasy skončily bez branek.

Na vítězství v Jablonci si Liberec musel počkat až do srpna roku 2000. Tím začalo liberecké kralování. Hned v další sezoně Slovan vyhrál jak doma, tak i na soupeřově hřišti 3:0. Karta se obrátila v únoru 2011. Jablonec na domácím hřišti na Střelnici rozstřílel Slovan 3:0.

Derby ukončilo podzim Podzimní část fotbalové Gambrinus ligy ukončilo očekávané derby na stadionu u Nisy. Utkání poznamenala nízká návštěvnost kvůli chladnému počasí, navíc přenos vysílala televize. Řada fanoušků proto raději zůstala doma v teple.

Do utkání vstoupil lépe Jablonec. Lafata se v sedmatřicáté minutě trefi l za záda libereckého gólmana Bičíka. Ve druhém poločase vyrovnal Rabušic, nerozhodné skóre ale nevydrželo dlouho. O pět minut později se opět trefi l Jablonec, tentokrát mířil přesně Jarolím. Bod za remízu nakonec zařídil vyrovnávací brankou Jiří Štajner.

Zpestřením utkání byl výstup jednoho z fanoušků. Ten na trávník vběhl v sedmačtyřicáté minutě, a i přesto, že sklidil potlesk, skončil na policejní služebně. Za výtržnictví mu nyní hrozí až dvouletý trest.
Po zimní přestávce se fotbalová liga rozjede opět v únoru. Na stadion u Nisy přijede k prvnímu zápasu Hradec Králové. Domácí příznivci se můžou těšit na fotbal v Liberci i o týden později, kdy pod Ještěd zavítá Příbram.