Fotograf Štreit vystavuje v Třebízi

Milovníky fotografie láká Cífkův statek v Třebízi. Snímky tam vystavuje Jindřich Štreit, jedna ze špiček české fotografie posledních třiceti let.

Fotograf Jindřich Štreit už měl od roku 1967 přes 600 samostatných výstav po celém světě. Získal řadu domácích i mezinárodních ocenění.
Centrem Štreitova hledáčku byl a je vždy člověk a jeho život. „Pro mě, který se léta věnuje divadlu, jsou Štreitovy fotografie otevřeným scénářem,“ říká slánský místostarosta Jaroslav Hložek s tím, že při pohledu na jeho fotografie cítí přesně odhadnutý zlomek vteřiny, kdy jde o nějaký příběh mající svůj začátek a konec. „A baví mě ten příběh domýšlet a interpretovat po svém. V tom je asi největší síla jeho fotografie,“ dodává Hložek.
Štreita vždy zajímali obyčejní lidé z venkova, které svými fotografiemi představil světu. Jeho snímky jsou působivé možná i proto, že na vesnici žil, a proto dobře rozuměl povaze i vztahům tamních lidí.
Vyzkoušel tam i řadu profesí, pracoval jako učitel, knihovník, dispečer státního statku i kulturní pracovník.

Fotil v různých prostředích

Tvorba Jindřicha Štreita je velmi rozsáhlá. S fotoaparátem přišel do různých prostředí, kde našel lidi s rozmanitými osudy a profesemi. Navštěvoval divadelní zákulisí, setkal se s odsouzenými ženami ve věznici v Pardubicích, vstoupil do Břevnovského kláštera a nějaký čas pobyl i mezi Romy.
Výstavu Jindřicha Štreita mohou lidé zhlédnout v Cífkově statku v Třebízi do konce prázdnin. Osobní setkání s ním je tam naplánované pro všechny zájemce v pátek 7. srpna od pěti hodin odpoledne.