Galerii Klenová povede Hana Kristová

Galerie Klatovy / Klenová má konečně nového ředitele. Kraj do této funkce jmenoval Hanu Kristovou.

Hana Kristová galerii vedla po celý bezmála rok od odvolání Marcela Fišera. Po několika nevydařených výběrových řízeních nyní krajští radní rozhodli o jejím definitivním jmenování. „Kvůli malému množství uchazečů nebylo možné si vybírat. A Hana Kristová se ve funkci osvědčila,“ vysvětlil radní Václav Koubík, proč byla nová ředitelka vybrána bez konkursu.

„Na Klenové jsem už dvacet let, s galerií jsem zažila dobré i zlé. A určitě chci pokračovat v té cestě, po níž galerie celou dobu kráčí,“ říká novopečená ředitelka. Hlavní úkol, který teď před sebou Hana Kristová vidí, je budování depozitáře. Ten vzniká rekonstrukcí statku, který galerie získala v restituci po Vilmě Vrbové – Kotrbové. Práce na něm jsou ale v současné době z finančních důvodů pozastavené. Do výstavní koncepce ani do tvorby sbírek nehodlá Hana Kristová nijak dramaticky zasahovat.

„Výstavní plán na letošní rok máme, do sbírek nakupují kurátoři a nákupní komise,“ vysvětluje a dodává, že osobně se velmi těší na blížící se výstavu Milana Kunce. Bývalého ředitele Marcela Fišera odvolal kraj loni na jaře a následovat měla kontrola jeho působení, včetně kritizovaného nákupu mlýna v Horažďovicích. K žádné kontrole zatím nedošlo a radní Koubík to odmítá komentovat.