Gartner: Na Windows XP stále běží až čtvrtina evropských firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marcie Casas CC BY 2.0 Flickr

Windows XP i v době ukončení podpory stále využívá 20 až 25 procent firem v Evropě. Ve třetině velkých podniků běží na XP alespoň desetina systémů. Uvedl to analytik společnosti Gartner Michael Silver. Společnost Microsoft ukončí podporu Windows XP v úterý 8. dubna, více než 12 let od uvedení na trh.

„Téměř každá organizace má nějaký systém s Windows XP, ale je zde například i mnoho nemocnic, které využívají ještě starší Windows 95,“ upozornil Silver.

Podniky podle Silvera budou muset řešit problém, na jaký operační systém přejít. Přechod na předposlední Windows 7 bude sice rychlejší, nejnovější Windows 8 ale nabízí delší životní cyklus. „Podpora Windows 7 skončí v lednu 2020 a firmy přecházející od XP by se za šest let dostaly do stejné situace, v jaké jsou nyní,“ podotkl.

Firmy využívající Windows XP i po 8. dubnu se vystavují zvýšenému riziku napadení systému nebo zneužití jeho zranitelnosti. Podle Gartneru by měly omezit uživatelská práva na PC s XP, omezit množství využívaných aplikací na této platformě a také snížit na minimum surfování po webu a posílání e-mailů. Po přechodu na novější verze může podnikům působit potíže nekompatibilita některých aplikací, určených pro XP.