Godzilla pro fajnšmekry

Godzilla

Godzilla Zdroj: Profimedia.cz

Do kin vstupuje asi nejzásadnější katastrofický snímek od obrazově převratného Monstra Matta Reevese z roku 2008.

Svět opět likvidují ohromní ještěři, tentokrát se na plátna vrací jedna z legendárních příšer, japonská Godzilla. V rukou Garetha Edwardse, původně tvůrce digitálních triků, se Godzilla značně proměnila. Již není hrozbou pro lidstvo a metaforou nebezpečí nukleárních zbraní. Ale právě naopak – má být nadějí pro budoucnost lidstva, které ohrožují mnohem nebezpečnější monstra. Godzilla tak má pouze „vrátit do přírody rovnováhu“.

Studiu Warner Bros. se vyplatila značně nejistá sázka na filmaře, který zatím natočil jen jeden televizní seriál a jediný celovečerní film za 800 tisíc dolarů. Rozpočet Godzilly činil 160 milionů a Edwards s ním naložil velmi netradičně. Výsledek je obrazově velkolepý, odehrává se v mnoha lokacích, pokaždé je vše snímáno s patřičnou opulentností. Přesto režisér divákovi dlouho odepírá to hlavní – monstra. „Celý film je velkou poctou Spielbergovým filmům, jako jsou Čelisti nebo Jurský park,“ prohlásil Edwards. Divák tak vnímá stále houstnoucí atmosféru stejně jako hlavní postavy sleduje pouhé symptomy, a ačkoli ví, co je způsobuje, jistý si být nemůže (navíc snímek nabízí vcelku zábavný obrat v ději, který divákovy předpoklady postaví lehce na hlavu).

Ještě zajímavější je Edwardsova práce s obrazy, které známe ze skutečnosti. Ve snímku vybouchne japonská jaderná elektrárna, pobřeží ohrožuje tsunami, sledujeme panorama doutnajících megalopolí. Záběry, které jsme kdysi znali díky fiktivním filmům, se postupně dostaly do zpravodajství. Nyní se kruh uzavírá a my sledujeme záběry připomínající Fukušimu, 11. září či tsunami v Indickém oceánu ve filmu o zjevně neexistujících monstrech.

Největší potěšení ale zarytým filmovým fandům přinesou úplně jiné Edwardsovy postupy. Vedle Spielberga totiž odkazuje i na dvojici velikánů filmové režie Alfreda Hitchcocka a Stanleyho Kubricka. Práce s hlavními postavami (kterou například kritizuje magazín Variety) připomíná svéhlavost Alfreda Hitchcocka projevující se v Psychu (statut Marion Craneové jakožto domnělé hlavní postavy filmu). Kubrick se pak ozývá svou 2001: Vesmírnou odyseou, která je zde připomenuta hudební složkou. V jedné z nejkrásnějších scén nové Godzilly (seskok výsadkářů z letadla) totiž hraje skvostné Requiem od Györgye Ligetiho.

Godzilla (sci-fi, USA, 123 minut)
Režie: Gareth Edwards
Hrají: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Juliette Binocheová, David Strathairn, Ken Watanabe
Premiéra: 15. května
Hodnocení: 90 %