„Golf“ od Peugeotu se ukazuje na nových fotkách

Peugeot 308

Peugeot 308 Zdroj: Peugeot

Peugeot 308
Peugeot 308
Peugeot 308
Peugeot 308
Peugeot 308
9
Fotogalerie
Letošní autosalon ve Frankfurtu je za dveřmi a s ubývajícími dny do jeho zahájení přibývá informací o chystaných premiérách. Tyto fotky nového Peugeotu 308 nepředstavují žádný senzační únik, protože auto jsme už viděli, ale přesto stojí za pozornost. Ukazují totiž novou francouzskou naději v novém světle a z nových úhlů.

Peugeot 308 je po letech první zástupce své značky v segmentu C, který má poměrně konvenční design i proporce. Radikálně nová je ale technika: auto stojí na zcela nové platformě EMP2 (efektivní modulární platforma 2), která se postupně stane základem pro všechny modely PSA Peugeot Citroen v segmentech C (nižší střední) a D (střední třída).

Díky odlehčené konstrukci má být nový Peugeot 308 podle výbavy a motorizace až o masivních 140 kg lehčí než dosavadní model. Taková hmotnostní úspora se bezpochyby blahodárně odrazí v dynamice, ovladatelnosti i hospodárnosti. Na konkrétní čísla si ale budeme muset počkat.

Zprávy brát raději s rezervou

Na internetu se opakovaně objevují zvěsti o obrovském zavazadlovém prostoru nové 308. Jeho objem má podle různých informací činit 420 až 470 litrů, čímž by Peugeot 308 překonal nejen ostatní hatchbacky segmentu C, ale i většinu kompaktních MPV. V tomto ohledu doporučujeme opatrnost: Peugeot v minulosti rád uváděl objemy kufru až po strop (nikoliv tedy po krycí plato), včetně prostoru pro rezervu apod. (Domácí úkol pro zvídavé: zkuste z oficiálních zdrojů zjistit základní objem zavazadlového prostoru Peugeotu 508 SW a napište číslo do diskuze. Uvidíme, kolik různých verzí se nám sejde.)

Ve Francii bude nový Peugeot 308 zpočátku k dostání se třemi motory: 1.2 VTI 82 k, 1.6 THP 125 nebo 155 k a 1.6 e-HDI 92 nebo 115 k. Všimněte si, že ve výčtu chybí dvoulitrový diesel. Ceny ve Francii začínají na 17 800 eur za model 1.2 VTI ve výbavě Access.

AutoRevue.cz