Google investuje do prodejce realit, koupil podíl v Auction.com

Centrála Googlu (ilustrační foto)

Centrála Googlu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: romanboed via Flickr

Internetový obr Google se pustil také do realitního byznysu. Za 50 milionů dolarů koupil menšinový podíl v Auction.com, což je největší americká firma prodávající nemovitosti přes internet. Transakce ohodnotila Auction.com na 1,2 miliardu dolarů.

„Přes naše internetové tržiště se v roce 2013 zobchodovaly komerční a rezidenční nemovitosti za více než sedm miliard dolarů. Věříme, že podpora Google Capital nám pomůže rozšířit vedoucí postavení v oboru a zvětšit náš podíl na světovém trhu s nemovitostmi,“ uvedl Jeff Frieden, generální ředitel a spoluzakladatel Auction.com.

Expanze realitního portálu na globálním trhu ovšem hladce neprobíhá. Na konci ledna firma překvapivě ze dne na den zavřela svou pobočku v Německu, protože nevydělávala.

Rostoucí role internetu v realitách

Přesto však transakce, kterou Google uskutečnil prostřednictvím svého fondu Google Capital vypovídá o rostoucí roli internetu pro realitní transakce, komentoval obchod deník Financial Times.

„Auction.com v tichosti vybudoval jedno z největších internetových tržišť,“ poznamenal partner Google Capital David Lawee.

Mezi akcionáři Auction.com jsou rovněž další významní investoři. Mimo jde o společnost Starwood Capital, která loni koupila velký kancelářský komplex The Park v Praze na Chodově.