Google pomohl Litvě dopadnout první daňové podvodníky

Vilnius

Vilnius Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ville Hyvonen

Litevští úředníci bezvadně využili služby Street View v mapách Googlu. Jakmile Google nasnímal ulice svými vozy se všesměrovými kamerami a pořízené obrázky dodal do map, okamžitě je začali zkoumat. A vyplatilo se. Zatím identifikovali přibližně 130 nemovitostí, jejichž majitelé nezaplatili daně z vlastnictví či převodu nemovitosti, a také několik černých staveb.

Efektivní využití volně dostupné služby nebylo dílem náhody, Litevci měli zjevně tento nápad již před uvedením Street View a po nasazení obrázků do map již rychle jednali. V podezřelých případech vyslali na místo inspektora, který již pak dodržoval standardní úřední postup. Prvotní zjištění však proběhlo pohodlně od stolu, přitom je pravděpodobné, že by se na mnohé případy nepřišlo bez nového pomocníka vůbec.

Litva se stejně jako Francie či Německo původně spuštění Street View bránila s odkazem na možné ohrožení soukromí lidí. Tato bariéra ale nyní zjevně padla. „Vše jsme důkladně konzultovali s právníky. Neděláme nic nezákonného,“ hájí postup úřadu mluvčí Darius Buta. V síti úředníků tak uvízl například pár, který sice přiznal prodej pozemku, ale zatajili prodej na něm stojícího domu.

Volně dostupné internetové zdroje používají daňoví úředníci všude po světě. Ve Velké Británii používají speciální vyhledávací program, který prozkoumává internetové aukce nemovitostí a výsledky porovnává s databází plátců daně z prodeje. Řekové pomocí satelitních snímků odhalují nelegálně postavené bazény a američtí úředníci se chystají k odhalování podvodníků využívat informace z jejich účtů na Facebooku a Twitteru.