Grand Prix architektů za rok 2007

Na konci června proběhlo v pražském Slovanském domě slavnostní předání cen vítězům již 15. ročníku soutěže Grand Prix architektů –Národní cena za architekturu.

Soutěžní přehlídky se zúčastnili čeští i zahraniční architekti, projektanti a výtvarníci, kteří své práce realizovali mezi 1. lednem a 31. prosincem 2007. Podmínkou soutěže je, že dílo musí být realizováno na území České republiky.

Autoři mohli své práce přihlásit celkem v sedmi kategoriích: Rodinný dům, Novostavba, Rekonstrukce, Interiér, Krajinářská a zahradní tvorba, Urbanismus, Architektonický design – drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře. Jednotlivá díla stejně jako v předchozích ročnících posuzovala nezávislá porota složená z domácích i zahraničních odborníků. V letošním roce v ní zasedli Juliette Bekkering z holandského ateliéru Bekkering Adams architekten, José M. Rodriguez Pastrana Malagón ze španělského ateliéru AMP arquitectos Tenerife, René Van Zuuk reprezentující ateliér René van Zuuk architekten v Nizozemsku, zástupce Slovenské komory architektů Karol Hoffman a Tomáš Vlček, ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze. V tomto složení porota zvolila 19 finalistů, jejichž díla od 14. do 18. června pečlivě posuzovala, aby mohla vybrat vítěze jednotlivých kategorií.

#####Uspěly domy v Košířích i Černošicích

Vítězem v kategorii Novostavba se stal terasový dům v Košířích, na kterém se podíleli autoři Pavel Hnilička, Petra Bláhová-Kandusová, Veronika Hamříková a Jan Dluhoš. Vítězi v kategorii Rodinný dům se stala celkem tři přihlášená díla – přestavba sila na rodinný dům v Olomouci autorů Etymona Rozwalky a Tomáše Pejpka, dům EggO s autory Borisem Redčenkovem, Prokopem Tomáškem a Jaroslavem Wertigem a rodinný dům v Černošcích, na kterém spolupracovali autoři Jan Studený a Martin Vojta. V kategorii Interiér ocenila porota dílo od Jana Šestáka Centrální schodiště.

#####Hlavní cena – novostavba ČSOB

Ministerstvo životního prostředí udělilo Čestné uznání objektu nového ústředí ČSOB v Praze-Radlicích, na němž se podíleli Josef Pleskot, David Ambros, Pavel Fanta, Markéta Jurečková, Helena Kohlová, Daniel Kříž, Zdeněk Rudolf a Jiří Trčka.

Právě této novostavbě se také porota rozhodla udělit i hlavní cenu Grand Prix. Cenu za celoživotní dílo obdržel Jaroslav Kadlec. Pro zájemce z řad veřejnosti je v prostorách Veletržního pláce připravena od 28. června do 15. srpna výstava zachycující přihlášená díla, z nichž porota vybírala své favority.

Po skončení bude exhibice pokračovat putovní výstavou po dalších městech České republiky.